Zia's foutjes

Nog een keer, verleden week tijdens de allerlaatste editie van de Cap Gemini Ernst & Young World Top Invitational Pairs, was Hotel des Indes het domein van de internationale bridgewereld. Toen werd het boek dichtgeklapt en kwam er een einde aan een tijdperk van zestien jaar topbridge in een echt Haagse ambiance.

De winnaars van de allerlaatste Top 16 waren de Noren Tor Helness en Geir Helgemo. Meer dan terecht, want zij stonden vrijwel vanaf het begin bovenaan. Hun landgenoten Boye Brogeland en Erik Saelensminde eindigden als tweede. Na de zilveren medaille op het WK van Parijs bevestigde dat maar weer eens de positie van Noorwegen als bridgegrootmacht.

Van de drie deelnemende Nederlandse paren vielen Jan Jansma en Louk Verhees in positieve zin op met hun prima vijfde plaats. Enri Leufkens-Berry Westra tikten als achtste aan. Simon de Wijs-Bauke Muller, die enige tijd in de top drie bivakkeerden, werden uiteindelijk tiende.

Hieronder een spel waarop het beste paar van Nederland de vloer aanveegt met de gereputeerde Zia Mahmood en Andy Robson.

O/OW

♠ 9 6 5 4

♡ A V 8 7

♦ B 5

♣ B 6 3

♠ A 10 7 3

♠ B 8

♡ 10 4 3

♡ B 9 2

♦ 10 7 4 2

♦ A H 9 8 3

♣ 7 5

♣ H 10 9

♠ H V 2

♡ H 6 5

♦ V 6

♣ A V 8 4 2

West

Noord

Oost

Zuid

Robson

Verhees

Zia

Jansma

1♦

dbl

2♦

dbl

a.p.

Zonder duidelijk fit, maar met nogal wat overwaarde nam Jan Jansma de uitstekende beslissing om de responsive double van zijn partner te laten staan. Hij kwam uit met ♠H, die Zia dook (eerste foutje). Nu incasseerde de verdediging drie hartenslagen, waarna uit noord ♣3 volgde.

Zia probeerde de heer (tweede foutje). Jansma won het aas en kon nu zijn partner bereiken door onder ♣V naar de boer te spelen. Hierna legde Verhees uiteraard de vierde harten op tafel zodat troefvrouw promoveerde. Twee down, NZ plus 500.