Via Viola `te slecht' bevonden

De Stadsschouwburg van Groningen heeft de voorstelling Via Viola van de Amsterdamse Theatercompagnie afgelast omdat deze `te slecht' zou zijn. Directeur T. van der Goot: ,,Ik weiger publiek te zoeken voor een voorstelling die onder de maat is. Ik snap niet waarom de Theatercompagnie deze mislukte voorstelling niet heeft teruggetrokken.'' Woordvoerster C. Gouweleeuw van de Theatercompagnie: ,,Wij staan achter Via Viola, dus we vinden dat je de voorstelling best kunt laten zien. In andere schouwburgen was het wél een succes.'' Het komt vaker voor dat schouwburgen voorstellingen afgelasten wegens gebrek aan belangstelling, het komt echter zelden voor dat de directeur hier een persoonlijke opinie aan verbindt.

Na de Belgische première stelde regisseur Theu Boermans de Nederlandse première van Via Viola een maand uit. De kritieken waren vervolgens slecht en een flink aantal voorstellingen moest worden afgezegd na een te geringe kaartverkoop.

Volgens Gouweleeuw en Van der Goot gaat deze kwestie eigenlijk over programmeren voor de grote zaal, en de rol van de schouwburgdirecteur hierin. Gouweleeuw: ,,Het blijkt steeds vaker dat je in de grote zaal alleen maar bekende stukken met grote namen kunt laten zien. Maar als een schouwburgdirecteur op persoonlijke smaak voorstellingen gaat afkeuren, begeeft hij zich op glad ijs. Dan zullen er nog veel meer voorstellingen sneuvelen.'' Van der Goot: ,,Een schouwburgdirecteur is meer dan een zalenboer en een raptapper die zich alleen maar bekommert om het aantal verkochte croquetten. Wij moeten ook om de kwaliteit en de voortgang van de kunsten denken.''