Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Onder meer een gesprek met hoogleraar geschiedenis James Kennedy die in de VS woont en een boek schreef over het Nederlandse euthanasiebeleid: Een weloverwogen dood. Hij zet er vraagtekens bij. Ned.3, 12.08-13.03u.

Jeugdjournaal met WillemAlexander en Máxima. WillemAlexander en Máxima Zorreguieta hebben in navolging van Maartje van Weegen en Paul Witteman ook een gesprek met de Jeugdjournaal-presentatoren Brecht van Hulten en Hans Smit. Aan de orde komen o.a. de schooltijd, strafwerk, hun favoriete eten, muzikale voorkeur en of ze van gouden borden eten. Ned.3, 18.50-19.07u. en herhaling maandag Ned.3, 7.44-8.01u.

Spraakmakers. De 93-jarige nazi-jager Simon Wiesenthal blikt in Wenen terug op zijn leven en werk. Canvas, 21.40-22.10u.

7-dagen. Portret van kroegbaas Jan Veerman van het verbrande café De Hemel in Volendam. Bij die brand kwamen veertien jongeren om het leven. Veerman wordt als hoofdschuldige aangewezen en het Openbaar Ministerie begon een strafrechtelijk onderzoek, maar hij voelt zich niet schuldig. Wel verantwoordelijk. Ned.3, 23.05-23.40u.

DOCUMENTAIRE

Close-up. Vijfduizend jaar lang bewaakten de Chinezen angstvallig het geheim van de thee en de theecultivatie. In de negentiende eeuw zond de Engelse overheid de spion Robert Fortune om de Chinezen hun geheim te ontfutselen. Afl.: De theedief. Ned.1, 18.30-19.30u.

Dokwerk: De Akbarstraat. Tweede deel van een drieluik over het dagelijkse leven in de zogenaamde Kolenkitbuurt in Amsterdam-West. Ned.3, 21.00-22.00u.

Skûtsjesilen: Hardzeilen. Zie tv-vooraf. National Geographic, 22.00-23.00u.

KUNST

Bonanza: Daniel Clowes. Portret van striptekenaar Daniel Clowes. Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.40-0.12u.

FILM

Le gendarme à New York (Jean Girault, 1966, Frankrijk/Italië). Tweede film in populaire serie kluchten met driftkikker Louis de Funès als gendarme. VRT, 13.35-15.25u.

. Domésticas / Maids (Fernado Mierelles & Nando Olival, 2001, België). Mengsel van pseudo-documentaire en reality soap over het alledaagse werk én de dromen van huishoudsters in São Paulo. Ned.3, 14.03-15.27u.

Heaven Can Wait (Buck Henry & Warren Beatty, 1978, VS). Remake van Here Comes Mr. Jordan (Alexander Hall, 1941) naar Harry Segalls toneelstuk Heaven Can Wait werd een slordig geschreven komedie van plastic, uit de losse pols gespeeld door Beatty. Abusievelijk uit het leven weggerukte topsporter mag van de Hemel terugkeren op aarde in het lichaam van een grootindustrieel. SBS6, 15.15-17.00u.

Always (Steven Spielberg, 1989, VS). Spielberg geeft zich over aan kinderlijke bewondering voor vliegtuigen en piloten in ouderwetse draak over heldhaftige, vliegende brandweerlieden. Neergestorte Richard Dreyfuss verleent vanuit het hiernamaals bijstand aan zowel zijn onbehouwen opvolger als zijn treurende geliefde (Holly Hunter). Lieve bijrol van Audrey Hepburn als engel. RTl4, 20.00-22.15u.

The Secret of My Success (Herbert Ross, 1987, VS). Yuppie-komedie, degelijk maar weinig subtiel, van veteraan Ross. Michael J. Fox leidt dubbelleven als postkamerjongen en `junior executive' van hetzelfde concern. Net5, 21.00-23.00u.

Cop Land (James Mangold, 1996, VS). Tweede film van de regisseur van Heavy is een in de realiteit verankerd sprookje over een dorpje waar alleen politieagenten lijken te wonen. Met Sylvester Stallone als de slome sheriff, Harvey Keitel als de officieuze burgemeester en Robert De Niro als de geslepen onderzoeker van Internal Affairs. BBC1, 23.15-0.55u.

Plus qu'hier, moins que demain (Laurent Achard, 1998, Frankrijk). Met een Tiger Award bekroonde debuutfilm is voorspelbaar melodrama dat, aanvankelijk op terloopse wijze, de verdorvenheid aan het licht brengt van een keurig Frans plattelandsgezin. Ned.3, 0.35-1.56u.

The Air up There (Paul Michael Glaser, 1994, VS). Basketbalkomedie. Assistent-coach Kevin Bacon zoekt in Kenia naar een door hem op een stukje film ontdekt talent. Maandag, ARD, 10.20-12.00u., tweetalige uitzending.

RADIO

De andere wereld van zondagmiddag. Aandacht voor o.a. het uitleveringsverdrag met de VS en dr. M.M. van Bruinessen over zijn onderzoek naar de ontwikkeling van een liberale islam in Indonesië. 747AM, 13.02-15.00u.

Radio 1-journaal. Gesprek met PvdA-voorzitter Ruud Koole over onder andere de VVD als toekomstige coalitiepartner. Radio 1, 13.30-14.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Gesprekken met filosoof Johan Braeckmans over Darwin naar aanleiding van zijn boek Darwins moordbekentenis en met schilder en dichter Huub Beurskens over zijn bundel met essays en poëzie De school aan zee. 747AM, 23.00-24.00u.

Damokles. Herhaling van een zeven jaar geleden door Joost Wilgenhof gemaakt portret van de asociale familie Krijnen uit Maastricht. De familie kwam de afgelopen week in het nieuws omdat zij weigeren hun woning aan de Ampèrestraat te verlaten. Radio 1, 0.04-1.00u.

Spiegels. Gesprek met columnist en schrijver Theodor Holman over zijn wonderlijke carrière, zijn bewondering voor het werk van Karel van het Reve en Gerard Reve en zijn diepgewortelde schaamte voor zichzelf. Maandag, 747AM, 15.02-16.00u.