Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Gesprek met de uit Afghanistan voor de Talibaan gevluchte Latifa die over haar ervaringen in Kabul het boek Gestolen gezicht heeft geschreven. Ook aandacht voor de uitkomsten van het onderzoek naar geweld in het uitgaansleven van Eindhoven. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Onder meer gesprekken met de familieleden van de in juli in Genua bij acties tegen de G7-top omgekomen demonstrant. Bij het harde politieoptreden vielen meer dan 200 gewonden en werden ruim 300 actievoerders gearresteerd. Ned.3, 22.13-22.40u.

DOCUMENTAIRE

Een cadeau voor het land van Máxima. Over het werk van Youth with a Mission en de gift voor het kindertehuis voor arme kinderen in Buenos Aires als huwelijksgeschenk voor Willem-Alexander en Máxima. Ned.1, 22.30-22.58u.

MUZIEK

Masterworks. Tweede deel van een 4-delige serie over orkestwerken uit de 20ste eeuw behandelt het ballet Le sacre du printemps van Strawinsky, waarin een jong meisje net zo lang danst tot ze er dood bij neervalt om zo de lentegod te eren. BBC2, 19.55-21.10u.

Wintertijd. Schrijver Adriaan van Dis praat o.a. over zijn vader en de plagiaat-affaire en laat beeldfragmenten zien van Edmundo Ros, Helen Shapiro, The Who en Youssou N'Dour. RTL5, 22.45-23.45u.

FILM

Big (Penny Marshall, 1987, VS). Onwetendheid wordt aangezien voor geniale eenvoud in luchtige komedie over ontwapenende 12-jarige die het lichaam heeft gekregen van een volwassen man en een bliksemcarrière maakt op de computerafdeling van een speelgoedfabriek. SBS6, 20.50-22.45u.

. Gridlock'd (Vondie Curtis Hall, 1996, VS). Genuanceerd en realistisch regiedebuut van zwarte acteur maakt zelfs van de kort na de opnamen vermoorde Tupac Shakur een sympathiek personage. In verkommerd Detroit zoekt Shakur met neurotische junkie Tim Roth naar door bureaucratische hindernissen belemmerde medische hulp voor aan overdosis bezweken vriendin. Ned.3, 22.50-0.18u.

10 (Blake Edwards, 1979, VS). Sprankelende, verre van voorspelbare komedie, zo lichtvoetig dat sommigen het een zonde achten er door geamuseerd te worden. Britse liedjesschrijver Dudley Moore overwint midlifecrisis in Hollywood dankzij beeldschone jonge bruid van een ander. Film markeerde het begin van de roem van (het kapsel van) Bo Derek en van het hergebruik van Ravels Boléro. Yorin, 23.00-1.05u.

. Full Metal Jacket (Stanley Kubrick, 1987, VS). De in het havengebied van Oost-Londen gedraaide Vietnamfilm van perfectionist Kubrick bestaat uit twee verschillende films. De eerste drie kwartier zijn gewijd aan de training van Amerikaanse recruten tot radertje in een totalitair systeem. Dan maakt het strakke ritme plaats voor anarchie van een leger dat niet meer gelooft in de overwinning. SBS6, 23.10-1.10u.

Desperado (Robert Rodriguez, 1995, VS). Regisseur van het overrompelende low budget-debuut El Mariachi betoont zich in zijn tweede film een armzalige Tarantino-epigoon: stripachtig geweld en een imitatie van clichés uit de spaghettiwestern en de nouvelle violence-stroming. VRT, 23.35-1.14u.

Uncovered (Jim McBride, 1994, Engeland/Spanje). Europese productie van New Yorkse regisseur is een kleurrijk in Barcelona gesitueerde routine-whodunit over raadselachtige moord op ex-geliefde van kunsthistorica Kate Beckinsale die een 15de-eeuws Vlaams schilderij aan het restaureren is. Ned.1, 23.37-1.17u.

Of Love and Shadows / De amor y de sombra (Betty Kaplan, 1994, VS/Argentinië/Sp.). Verdienstelijk debuut naar roman van Isabel Allende over politieke bewustwording van frivole mode-journaliste (Jennifer Connelly) in het Chili van Pinochet. Ned.2, 0.15-2.05u.

The Substance of Fire (Daniel Sullivan, 1996, VS). Verfilming van off-Broadway-stuk over Holocaust-overlever (Ron Rifkin) die volkomen wordt geobsedeerd door de behoefte om medische nazi-experimenten te documenteren. BBC2, 0.30-2.05u.

. Following (Christopher Nolan, 1998, Engeland). Voor grijpstuiver gemaakt, bewonderenswaardig klein filmdebuut vertoont de frisheid van `guerilla filmmaking' en kreeg in Rotterdam een Tiger Award. De merkwaardige niet-chronologische structuur van de montage is meer bepalend dan de plot over een schrijver die verslaafd is aan het schaduwen van mensen. Ned.3, 0.37-1.47u.

. Unforgiven (Clint Eastwood, 1992, VS). Gewelddadige maar bespiegelende western van en met Eastwood ademt een zeker historisch realisme en werpt een nieuw licht op overbekende, zo vaak tot mythen verheven personages. Teruggetrokken levende, voormalige premiejager pakt het geweer nog één keer op om door messteken geschonden prostituee te wreken. Net5, 0.45-2.55u.

RADIO

Tema. Onder andere gesprekken over het humanitair oorlogsrecht en grenzen die aan een oorlog kunnen worden gesteld. 747AM, 14.02-15.00u.

Easy listening. Aandacht voor de deze week overleden zangeres Peggy Lee. Ook fragmenten uit een interview dat samensteller Imme Schade van Westrum in 1980 met haar maakte. Verder commentaar van o.a. Cy Coleman en Randy Newman. De laatste arrangeerde het in 1969 met een Grammy Award bekroonde Is that all there is?. Radio 2, 23.02-24.00u.

Šimek 's nachts. In deze eerste aflevering van een zesdelige serie met bijzondere Belgen ontmoet Martin Šimek de schrijver van geëngageerde thrillers Jef Geeraerts. Hij werkte tot 1960 als bestuursambtenaar in Belgisch Congo. Radio 1, 0.02-1.00u.