Speculeren op een warme winter

Binnenkort kunnen beleggers speculeren op een warme winter of koele zomer. Euronext introdu- ceert zes weerindexen. ,,Over een paar jaar zijn er weeropties voor de particuliere belegger.''

Erwin Kroll, John Bernard, Piet Paulusma en al die andere weermannen en -vrouwen moeten voortaan op hun woorden letten. De uitspraken van de Nederlandse weerman kunnen grote betekenis krijgen voor de financiële markten.

Sinds kort presenteert de beurs Euronext dagelijks weer-indices. Een gokje wagen op een blauwe lucht of regenbui lijkt gekker dan het is. Wereldwijd wordt jaarlijks al voor 8 miljard dollar aan weercontracten verhandeld.

,,Een prima initiatief'', noemt Alex Schippers de beursindexen. Bij ABN Amro is hij verantwoordelijk voor financiële producten die met het weer te maken hebben. ,,Door dergelijke indexen, die in dit geval gemiddelden van temperaturen weergeven, ontstaat een markt voor financiële producten als termijncontracten en opties die zijn gebaseerd op weersomstandigheden.''

Gokken en speculeren op het weer? Een bedrijf kan het zich niet meer veroorloven het weer de schuld te geven van tegenvallende cijfers. Beleggers zouden bestuurders zelfs aansprakelijk kunnen stellen. ,,Die accepteren het niet meer wanneer een brouwer als Heineken een slechte zomer als oorzaak van een lage winst noemt'', zegt Schippers. Tenslotte wordt een lage rente ook afgedekt.

Het weer speelt bij veel economische activiteiten een rol. In de Verenigde Staten, waar sinds 1997 via de goederenmarkt in Chicago rondom het weer wordt gehandeld, gaat het ministerie van Handel ervanuit dat ten minste 20 procent van alle economische activiteiten door weersomstandigheden wordt beïnvloed.

Voor de strandtenthouder is de invloed vanzelfsprekend, maar ook bij het gasbedrijf, kledingzaken, bierbrouwers, boeren en het transport (inclusief carrosseriebedrijven) wordt soms hoopvol naar de lucht gekeken.

,,De recente prijsstijging van groente geeft maar weer eens aan hoe groot de financiële risico's kunnen zijn. Door slecht weer in Spanje en Italië worden bij ons de bloemkolen duurder'', zegt directeur Harry Otten van het weerbureau Meteoconsult.

Sinds vorig jaar is zijn bedrijf voor eenderde eigenaar van het Amerikaanse Weatherventures, dat niets anders doet dan de weerrisico's voor bedrijven in kaart brengen. ,,Deze ontwikkeling zit er al heel lang aan te komen. Twaalf jaar geleden heb ik de beurs al het aanbod gedaan dergelijke indexen samen te stellen, maar toen liep ik te ver voor de muziek uit'', zegt Otten, voormalig televisieweerman.

In Parijs is nu een eerste stap gezet. De Nederlands/Belgisch/Franse fusiebeurs Euronext berekent samen met het weerstation Météo France dagelijks zes weerindices, vijf regionale en één landelijke. Die indices worden samengesteld op gemiddelde dagelijkse temperaturen in vijf steden en zijn de basis voor temperatuurcontracten tussen twee partijen.

Vervolg WINDHANDEL: pagina 15

Weermannen met voorkennis

Vervolg van pagina 1

,,In de energiesector is de handel in weercontracten begonnen en binnen een paar jaar gevolgd door andere branches'', aldus Schippers van ABN Amro. Ter illustratie. ,,Stel een ijsfabrikant wil zich indekken tegen een slechte zomer. Dan kan hij afspreken dat gemiddeld twaalf graden in een zomermaand laag is, en dat hij onder die temperatuur elke dag een miljoen gulden krijgt, met een maximum van bijvoorbeeld tien per maand. Met dat geld kan hij zijn strop beperken.'' Tegenpartij in zo'n geval is de bank. ,,Wij zien het als service voor de klant. In deze sector behoren wij tot de grotere spelers in de wereld. Door een weercontract van meer dan 100 miljoen dollar dat wij recent hebben gesloten hebben we nu het record in deze branche in handen.''

Otten en Schippers verwachten dat ook de particuliere belegger binnenkort extra geïnteresseerd zal zijn in het weer. ,,Binnen een paar jaar zullen er weeropties zijn die ook voor de particuliere belegger interessant zijn. Een weercontract dat bijvoorbeeld uitgaat van een gemiddelde temperatuur in juli van 17 graden, zal in waarde stijgen wanneer in de loop van juli blijkt dat de maand kouder of juist warmer is. Als een contract meer waard wordt, geldt dat ook voor de opties. Voor ons zou dat aantrekkelijk zijn, omdat voorspellingen voor de langere termijn extra interessant worden.''

Dat bedrijven nu het voortouw hebben genomen in financiële weerproducten, vindt Schippers logisch. ,,Voor ondernemingen is het afdekken van risico's een must, voor particuliere beleggers is dat niet het geval.'' Voor een weerman die het publiek expres op het verkeerde been zet en vervolgens zijn meteorologische voorkennis op de beurs misbruikt hoeft volgens Otten niemand bang te zijn. ,,Wij verplichten ons zelf geen posities in te nemen.''