Speculeren met technologie

Technologiefondsen waren de jojo van de week. Met bedrijven die voor het eerst hun bestaan winst maakten en bedrijven die verliezen voor het komende jaar aankondigden.

Als er iets zwabberde deze week, dan was het de koersontwikkeling van technologiefondsen. De aandelen werden heen en weer geslingerd tussen de hoop op een aantrekkende economie en de in het verleden gerealiseerde resultaten van technologiemastodonten.

Het begon maandag. De Amsterdamse beurs had moeite richting te vinden en de sterkste dalers waren te vinden onder de bedrijven uit de technologiesector. Dat leek een reactie op de verliezen die de Duitse halfgeleiderfabrikant Infineon presenteerde. De chipfabrikant verwacht over het gehele jaar evneens in de rode cijfers te duiken. UPC, KPN, Versatel, Philips, KPNQwest en ASML noteerden de grootste koersdalingen. Kabelbedrijf UPC en Versatel behoorden tot de sterkste dalers met verliezen van ruim 4 procent.

Beleggers verkeerden in dubio. Moesten ze de treurlijn van het Duitse Infineon volgen of was het beter af te wachten wat de vierdekwartaalcijfers van grote technologieconcern in de Verenigde Staten zouden opleveren? ,,Hoe het ook zij, met de dunne handelsvolumes die de technologiefondsen deze week hadden, reageerden de koersen sterker dan normaal'', stelt vermogensbeheerder L. Werkheim van commissionairshuis Eureffect. Voor hem was het een week van `wachten op signalen' van de telecom- en technologiefondsen. En de wilde reacties daarop.

Zowel in de AEX- als in de midkap-index verloren telecomgiganten dinsdag, de dag na Infineon, aan waarde. Respectievelijk KPN en Vodafone Libertel daalden, ook al hadden beleggers de beschikking over goede berichten over de fondsen. Bij KPN was dit ondanks de hogere waardering die ABN Amro en Deutsche Bank aan het fonds toekenden. Zij mochten voor het eerst weer beleggingsadviezen geven nadat zij de miljardenemissie van KPN hebben afgerond. En die adviezen waren positief.

Vodafone (moederbedrijf en daarmee de nieuwe naam van Libertel) maakte bekend al twee maanden na de jaarcijfers de jaardoelstellingen wat betreft het aantal klanten gehaald te hebben. Toch leken beleggers daar maar weinig van onder de indruk te zijn.

Nadat de beurzen in de Verenigde Staten dinsdag weer openden – maandag was Wall Street gesloten wegens een feestdag – daalde ook op de technologie- en telecomfondsen van de Dow Jones- en de Nasdaq-indices een grijze sluier neer. Angst voor een later herstel van de Amerikaanse economie was daarvoor de drijfveer. Daar konden de resultaten van producent van telecomapparatuur en graadmeter voor vele tech-fondsen, Lucent Technologies, maar weinig aan veranderen. Het concern lijkt uit het dal te klimmen, waarin het vorig jaar terechtkwam. Met een sterk afnemende vraag in de telecomsector, wist Lucent de omzet vergelijkbaar te houden. Die resultaten waren weliswaar beter dan verwacht, maar noch Wall Street, noch Tokio, noch de Europese beurzen leken zó onder de indruk te zijn dat de `eigen' technologieaandelen een flinke stijging konden laten zien.

Ook internetwinkel Amazon verraste positief. Het beogbeeld van de internetsector meldde voor het eerst in zijn bestaan een kwartaalwinst, eerder dan zelfs oprichter en bestuursvoorzitter Jeff Bezos verwachtte. Halverwege de week maakten de technologiefondsen de grootste klapper omhoog.

Volgens Werkheim hebben de TMT-fondsen een heel ander ritme dan de meeste andere AEX-fondsen, en was dat deze week bij uitstek te zien. ,,Technologieconcerns zijn vroegcyclische bedrijven. Dat wil zeggen: zodra de economie weer aantrekt, zullen deze ondernemingen daar als eerste van profiteren. Niemand wil dat mislopen, waarmee de volatiliteit stijgt. Elk gerucht komt daarmee harder aan.''

Een dag later waren de handelsvolumes in technologiefondsen gestegen, maar daalden de technologiefondsen weer licht. Tegelijkertijd maakten beleggers zich op voor een nieuwe toespraak van de voorzitter van het Amerikaanse systeem van centrale banken, Greenspan, op donderdag. Deze had inmiddels via zijn werknemers naar de pers laten lekken dat zijn vorige speech negatiever overgekomen was dan bedoeld.

Greenspans uitlatingen voor de Amerikaanse Senaat vielen minder goed dan verwacht, de reacties waren gematigd positief. De reden daarvoor was waarschijnlijk dat beleggers een dag vóór Greenspans toespraak al flink aangekocht hadden. De Dow Jones-index steeg met 1 procent, de Nasdaq met 0,7 procent.

Ook aan de Amsterdamse beurs waren de TMT-fondsen in mineur. En dat terwijl Greenspan met name het signaal had willen afgeven dat investeren in technologiefondsen verstandig zou zijn.

,,Ik was zelf blij dat het geluid van Greenspan niet zo negatief was als eerder'', zegt Werkheim. ,,Maar vergeet niet: de schrik zit er goed in. Daarom stegen de koersen van de techs misschien eerder deze week, maar daalden ze ook weer. Zelfs al zóu het herstel, zoals Greenspan nu beweert, eerder komen dan verwacht, dan nog is het maar weinig krachtig.''