SALT LAKE CITY IS VOORAL HEEL RUSTIG

Wie Amerikaanse steden als New York, Los Angeles en Miami kent moet geen hoge verwachtingen hebben van Salt Lake City. Het opwindende karakter van die steden staat in schril contrast met de rust en de overzichtelijkheid in de hoofdstad van Utah, ingebed tussen twee bergketens. Salt Lake City is een brave stad, met dank aan de mormonen, die overal een stempel op het leven drukken. Een gevoel van onveiligheid bekruipt je er zelden.

De drankwetgeving is zelfs voor Amerikaanse begrippen conservatief; een van de gebieden waarop de invloed van de mormonen duidelijk zichtbaar is. Wie in een restaurant bier of wijn bestelt met nog een half glas voor zich, wordt niet bediend. Utah heeft het laagste alcoholgebruik en de minste rokers in de Verenigde Staten. Voor de mormonen zijn ook koffie en thee taboe. De leden van de Russische olympische ploeg nemen hun eigen wodka mee.

De mormonen tekenen ook voor de meest opmerkelijke architectonische creatie in de stad, de tempel. Ze verzorgen het hele jaar rondleidingen in hun gebouwen, maar de gewijde tempel is alleen toegankelijk voor leden van de eigen kerk, de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Het gebouw, dat ooit de skyline van de stad bepaalde, bestaat uit witte granieten rotsblokken en ziet er uit als een Disney-attractie, vooral 's avonds in het volle licht van de schijnwerpers. Veertig jaar werd eraan gewerkt, zonder één druppel cement, op een plek die Brigham Young aanwees. De naam van de man die de opgejaagde mormonen naar het westen leidde en die Salt Lake City in 1847 stichtte kom je overal in de stad tegen.

Een opvallend nieuw gebouw in de stad is de Maurice Abravanel Hall, bakstenen onderkomen van het symfonie-orkest van Utah, naast het Salt Palace Convention Center. Het conventiecentrum, waar popconcerten en beurzen worden georganiseerd, fungeert tijdens de Spelen als belangrijkste perscentrum.

The Gateway (met olympische fontein) is sinds november het nieuwe winkelcentrum, in het oosten van de stad, vlakbij het Delta Center waar de basketballers van Utah Jazz spelen. The Gateway zuigt veel winkels weg uit het centrum van de stad. De meest indrukwekkende winkel is hier een warenhuis met sportartikelen en alles voor de `buitenman', van jachtgeweren tot spullen waarmee vliegvissers terechtkunnen in de nabijgelegen rivier die een naam draagt die past bij christelijke karakter van Salt Lake City: de Jordaan.