Phil Cody

Een kruising tussen Elvis Costello en Roger McGuinn (van de Byrds), denk je nog bij het eerste nummer van Big Slow Mover. Maar Cody blijkt veel meer te zijn dan een epigoon, en het mengen van Americana met Britse invloeden levert een wondermooie plaat op. We Could`ve Had It All herinnert aan de lichte pop van Crowded House. Joyride is onvervalste Britrock, en Orphan Train een ode aan de Dave Edmunds-shuffle. Opposition Radio verwijst met behulp van een onheilspellende cither, een 78-toeren operaloop en een kartonnen doos, melodieus naar de Balkanoorlogen. Het met de onvermijdelijke Emmylou Harris gezongen If I Needed You van Townes Van Zandt doet hier traditioneel aan. De begeleiding op deze cd is terloops, zonder produktionele gimmicks. Die eenvoud doet Cody's stem des te beter uitkomen.

Verwijst de meeste Americana naar het verleden, Big Slow Mover vormt de ontbrekende schakel naar de toekomst. Maar hoe noem je het? Progressieve Americana? Hoe dan ook: een openbaring.

Phil Cody: Big Slow Mover. Munich Records MRCD 223.