PARELVEDERKRUID OVERWOEKERT VIJVERS, SLOTEN EN MEREN

Na de grote waternavel en de waterteunisbloem maakt een nieuwe uitheemse woekerplant zijn opwachting in sloten en meren. Volgens de Stichting Floristisch Onderzoek Nederland (Floron) wordt het parelvederkruid (Myriophyllum aquaticum) al op 50 plaatsen Nederland aangetroffen. Het Ommerkanaal in Overijssel is er door overwoekerd geraakt. De nieuwkomer ondervindt weinig concurrentie van inheemse water- en moerasplanten (H2O, 11 jan.). Ook in Groot-Brittannië, Portugal en de Verenigde Staten worden invasies gemeld.

De vijver- en aquariumplant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Hij heeft mooi grijsgroen, diep ingesneden blad met fijne slippen. Onder water lijken de luchtbelletjes tussen de bladeren op parels, vandaar de naam parelvederkruid. Vanaf de oever groeit de plant uit tot grote kussens. De stengels zijn enigszins hol, waardoor de wortelmat goed blijft drijven. Losse stukjes drijven met stroom en wind mee en groeien op andere plaatsen weer uit. In ons klimaat is zaadzetting nog niet waargenomen, wèl produceert de plant soms alleen vrouwelijke, steriele bloemen. Hij verspreidt zich vegetatief.

In het Ommerkanaal werd de plant in 2000 voor het eerst op een tiental groeiplaatsen ontdekt over in totaal 100 vierkante meter, een jaar later was het bedekte oppervlak al 20 maal zo groot. Het Ommerkanaal is deels natuurvriendelijk ingericht, met plasbermen aan beide zijden. Onderhoud langs de oevers blijft zoveel mogelijk achterwege, het middengedeelte wordt eens in de vijf jaar met de maaiboot gemaaid. Andere planten maken middenin het kanaal dan ook geen kans, maar het parelvederkruid woekert er ongehinderd voort, geholpen door het voedselrijke water. Nu de planten ook in strenge winters niet blijken dood te vriezen is het Waterschap Velt en Vecht begonnen ze met een vork los te steken vanuit de maaiboot. De oevers worden echter niet gemaaid uit angst voor de verspreiding van grote massa's stekjes.

Volgens het waterschap is de plant vermoedelijk uitgezet door vijverbezitters. Zij kopen bij het tuincentrum nietsvermoedend een gezonde, groeikrachtige exotische waterplant. De vijver raakt dan al snel overwoekerd en moet worden opgeschoond. Daarbij kieperen mensen hun overtollige planten soms in de sloot, om er vanaf te zijn of om de omgeving op te fleuren. Maar dat blijkt dus geen goed idee.