Opnieuw klinkt pannen-protest in Argentinië

Rammelend met potten en pannen zijn gisteravond duizenden Argentijnen de straat opgegaan om te protesteren tegen de bevriezing van hun bankrekeningen.

Het was het grootste protest sinds het aantreden van president Eduardo Duhalde, de vijfde president van Argentinië in iets meer dan een maand.

Met extra veiligheidsmaatregelen probeerde Duhalde vannacht te voorkomen dat hij hetzelfde lot zou ondergaan als zijn voorgangers De la Rúa en Rodríguez Saá. Beide presidenten werden door een soortgelijk rammelprotest van de middenklasse hun paleis uitgejaagd, terwijl werklozen in het land supermarkten plunderden.

De demonstranten willen het einde van de maatregelen waarmee hun bank- en spaarrekeningen sinds begin december vorig jaar gedeeltelijk zijn bevroren. De corralito, letterlijk de kinderbox, noemen de Argentijnen de bankrestricties waardoor mensen niet aan hun geld kunnen komen. President Duhalde verhoogde het bedrag dat men maandelijks mag opnemen van 1.000 tot 1.500 pesos. Tegelijk devalueerde hij de Argentijnse peso. Bijna elf jaar lang was de peso één op één gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Bij zijn aantreden begin deze maand beloofde Duhalde dat mensen die hun spaargeld in dollars hebben, ook dollars zouden terugkrijgen. Maar hij kon zich niet aan die belofte houden. ,,We hebben dollars gecreëerd die niet bestaan'', verklaarde Duhaldes' minister van Economische Zaken afgelopen zondag. ,,Er zíjn geen dollars.''

De regering heeft alle dollarrekeningen omgezet in gedevalueerde pesos. Daardoor werd het spaargeld van de Argentijnen in één klap meer dan 30 procent minder waard. Omgekeerd werden ook kredieten, leningen en hypotheken in gedevalueerde pesos omgezet. Dat betekent een groot verlies voor de banken. Daarom besloot de regering dat de maatregel voorlopig alleen leningen ónder de 100.000 dollar zou gelden. Dit leverde een `sleutelbossenprotest' op van mensen met leningen bóven de 100.000 dollar.

Duhalde loopt op het scherp van de snede. Enerzijds moet hij voorkomen dat de volkswoede op een `burgeroorlog' uitloopt, zoals hij zelf zegt. Anderzijds moet hij zorgen dat hij zijn failliete land een minimum aan vertrouwen bij buitenlandse investeerders en internationale organisaties als het IMF teruggeeft. Zijn woordvoerder zei gisteren de `irritatie' van de bevolking te begrijpen. Maar hij waarschuwde tegen geweld bij de protesten. ,,Iemand wil hier een zwarte vrijdag van maken. Het is onze plicht dat er geen doden vallen en bezittingen worden vernietigd.''