Onderzoek naar fraude biotechbedrijf

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC en het Amerikaanse ministerie van justitie zijn een onderzoek gestart naar mogelijke fraude door biotechbedrijf ImClone. Misleiding van beleggers wordt vermoed.

Evanals bij het onderzoek naar Enron verkochten bestuurders op sleutelposities grote pakketten aandelen vlak voordat het bedrijf slecht nieuws naar buiten bracht. De koers van het aandeel ImClone Systems, dat een baanbrekend medicijn tegen darmkanker zegt te hebben ontwikkeld, kelderde hierop.

Eerder deze maand stelde de handelscommissie van het Huis van Afgevaardigden een onderzoek in naar aanleiding van de plotselinge val van het aandeel ImClone op 28 december, toen de Food and Drug Administration (FDA) de aanvraag van ImClone voor registratie van het anti-endeldarmkanker medicijn Erbitux in de Verenigde Staten afwees omdat deze te weinig bewijs bevatte van klinische testen.

Dat was slechts een paar weken nadat de gebroeders Waksal, de twee bestuurders die het bedrijf die in de jaren negentig oprichtten, voor meer dan honder miljoen dollar aan aandelen van de hand deden.

Verschillende advocatenkantoren bereiden namens gedupeerde beleggers rechtzaken voor tegen ImClone. De aanklacht luidt dat ImClone, dat tot december gold als een van de meest veelbelovende kleine biotech-fondsen, de voortgang in de strenge procedures van de FDA veel te rooskleurig heeft voorgespiegeld. ImClone zou de FDA toestemming al zo goed als zeker op zak hebben.

ImClone, dat gisteren geen commentaar wilde geven op de nieuwe ontwikkelingen, verklaarde eerder, bij monde van bestuursvoorzitter Harlan Waksal: ,,Wij zijn heel direct en duidelijk geweest in het karakteriseren van onze interacties met de FDA.''

Congresleden dringen bij aan op nieuwe wetgeving waarin de correspondentie tussen de FDA en de aanvrager openbaar wordt gemaakt, om misleiding te voorkomen. Maar onderzoekers en ondernemers in de industrie waarschuwen dat dat onmogelijk is zonder ook bedrijfsgeheimen prijs te geven.