Nationale munten al vrijwel verdwenen

De invoering van de euromunten en eurobiljetten is zo rimpelloos verlopen dat de Europese Commissie al na twee weken – een week eerder dan gepland – stopte met het publiceren van dagelijkse bulletins. Goed nieuws is tenslotte geen nieuws. Na een week ging in de eurozone al tweederde van de contante betalingen in euro's. Na twee weken was dat volgens de Commissie al meer dan 90 procent. Alleen Italië bleef aanvankelijk wat achter.

Gisteren meldde de Europese Centrale Bank (ECB) dat in de eurozone ,,bijna alle transacties'' in euro worden verricht. Dat betekent volgens de ECB nog niet dat ook bijna alle nationale geld uit de circulatie is verdwenen. Banken en geldtransporteurs hebben hier nog even de handen aan vol. De mensen betalen nu in elk geval liever met euro's.

In Duitsland was de D-mark al direct vanaf 1 januari geen wettig betaalmiddel meer, al werd de munt door winkeliers in de praktijk nog wel geaccepteerd. Nederland is dit weekeinde het tweede euroland waar niet meer met de nationale munt kan worden betaald. Ierland volgt op 9 februari en Frankrijk op 17 februari. In de overige acht eurolanden kan nog tot 28 februari met het nationale geld worden betaald.

ECB-president Wim Duisenberg zei deze week in het Europees Parlement dat de euro-introductie ,,beter dan verwacht'' was verlopen. Zo waren er al ruim 8 miljard bankbiljetten in omloop. Dat is meer dan 90 procent van wat aanvankelijk door de ECB voor eind februari was geschat. Volgens Duisenberg was de snelle omschakeling van de geldautomaten een sleutelfactor.

Hij trok uit de soepele invoering van de euro ook een politieke conclusie. ,,De Europese burgers hebben hun nieuwe munt snel en met enthousiasme geaccepteerd, wat kan worden gezien als een duidelijk signaal ten gunste van een meer geïntegreerd Europa'', aldus Duisenberg in het Europarlement.