Nas

Ook op zijn vijfde album noemt Nas zich weer een paar maal 'Nas Escobar', want als een oprecht rapper mag hij zich graag spiegelen aan de grote gangsterfamilies op deze aarde. En dat terwijl zijn eigen afstamming er mag wezen: Nasir Jones is de zoon van jazztrompettist en -cornettist Olu Dara, die meeblies op Nas' debuut Illmatic. Hoewel de titel van zijn vijfde, Stillmatic, verwijst naar dat nooit overtroffen debuut, ontbreekt de oude Dara. Hetgeen niet geldt voor Nas' vete met collega-rapper Jay-Z, die er in Ether weer flink van langs krijgt. Ook opmerkelijk is de vol melodieuze `hooks' gestopte single Got Urself A, met een clip waarin de gewelddadige dood van rappers Tupac en Notorious Big werd gereconstrueerd. Lichtere kost biedt Braveheart Party met een gastbijdrage van Mary J. Blige over de stuiterende beats van producer Zwizz Beatz. Voor de productie riep Nas verder de hulp in van topkrachten als DJ Premier en Large Professor. De hiphop-historie wordt geëerd met samples van T La Rock en wijlen Scott La Rock, terwijl aan Rule het minder waarschijnlijke Everybody Wants To Rule The World van Tears For Fears ten grondslag ligt. Bouwstenen voor een afwisselende cd, de op een na beste van Nas.

Nas: Stillmatic (Columbia 504176 9) distr. Sony)