Na afloop

Het Filmfestival Rotterdam opende op 23 januari met Delbaran van Abolfazl Jalili, over een naar Iran gevluchte Afghaanse jongen.

De film komt vanaf half maart in de filmhuizen.

Chiem van Houweninge, auteur en producent:

,,Ik heb ervan genoten. Hij was best lang en niet zoals `wij' gewend zijn, maar ik vond het een schitterende film. Lord of the Rings en Harry Potter en al die miljoenenfilms ken ik nu wel. De mensen die hierin speelden, of `waren', vond ik zo verschrikkelijk echt. Als je dat land ziet, realiseer je je wel heel erg dat de Amerikanen beter de wegenwacht hadden kunnen sturen dan B52-bommenwerpers.''

Matthijs van Heijningen, filmproducent:

,,Een heel vervreemdende film. Cinematografisch zijn er allemaal dingen die je in een gewone film niet doet, niet kán doen. Zoals die waanzinnige totalen met die lange lenzen. Deze film is zo anders, zo apart, dat je hem alleen op een groot scherm kunt zien – niet op televisie, dat werkt niet. Maar ja, het is waarschijnlijk de enige keer dat hij zo groot vertoond wordt. Dus hij heeft zijn doel al bereikt, denk ik.''

Gerrit Jan Wolffensperger, NOS-voorzitter:

,,Ik vond hem niet zo geweldig. Ik vond de sfeertekening mooi, maar ik vond persoonlijk het camerawerk nogal amateuristisch. Teveel telelens en teveel korte shots waardoor verhaallijnen af en toe heel brokkelig werden weergegeven. Fascinerend om te zien hoor, en ik heb me geen seconde verveeld, maar ik moet eerlijk blijven. Een dappere poging, goed op weg, maar ze moeten in Iran nog wel veel leren.''