Muziek van de Prins van Oranjen. Musicks Monument Mumo 200202 (Challenge)

Het Wilhelmus, de bekendste Oranjemuziek, krijgt vanaf volgende week vrijdag concurrentie van Water, een `Nationaal Huwelijkslied' dat in de Amsterdam Arena wordt gezongen door Marco Borsato en Sita.

Het Wilhelmus werd in de Tachtigjarige oorlog geschreven voor Willem van Oranje en is een merkwaardige mix van respect voor de vijand (de Spaanse koning Filips II) en eerbied voor God – ons volkslied staat ook in de bundels met Psalmen en Gezangen.

Water is een lied over de liefde tussen de Argentijnse Máxima en kroonprins Willem-Alexander, die zich inzet voor de beheersing van het water – onze erfvijand maar ook op vele manier van nut. Op bevroren water vroeg de prins Máxima ten huwelijk.

Het Wilhelmus staat in originele vorm uiteraard ook op de driedubbel-cd Muziek van de Prins van Oranjen. Het gaat hier niet over Willem-Alexander maar over Willem van Oranje, bijgenaamd Willem de Zwijger. Jammer dat is het dat de `Vader des Vaderlands' niet bekend werd als Willem de Zanger. Want we horen dat er in de 16de eeuw veel zuid-Nederlandse muziek werd gezongen aan het Brusselse hof van Karel V, waar Willem werd opgeleid.

Na de moord op Willem van Oranje in Delft (1584) werd er ook gezongen: `Stort trane uyt, schreyt luide! Weet en treurt!' Klassiekers, met beeld uitgelicht via cd-rom, zijn hier nummers uit Gedenck-Clanck van Valerius. Zijn Merck toch hoe sterck is door Joop Stokkermans verwerkt in de Argentijnse tango, die de Nederlandse beiaardiers op de Huwelijksdag ten gehore brengen. De Veerse notaris schreef al vierhonderd jaar geleden wereldmuziek!