Koploper Barejev maakt dure rekenfout

Juist nu hij met solide en vindingrijk schaak de leiding in het Corus-toernooi stevig in handen had genomen, maakte Evgeni Barejev een vreemde uitglijder waar hij een beetje patent op lijkt te hebben. De Moskoviet verliest niet vaak, maar de zeldzame keer dat hij de vlag moet strijken gaat het vaak al snel mis. Zo ook in zijn zwartpartij tegen Alexander Chalifman. De elfde ronde was nog nauwelijks op gang gekomen of Barejev maakte een kostbare rekenfout die hem al na twintig zetten de kop kostte.

De abrupte nederlaag van de koploper werd met ongeloof begroet, maar waarschijnlijk was er niemand verbaasder dan zijn tegenstander. 's Ochtends had Chalifman nog eens de balans opgemaakt. Als er één tegenstander was tegen wie hij een hopeloze score had, dan was het wel Barejev. In de Russische jeugdtoernooien die ze ooit samen speelden had hij nog wel eens gewonnen, maar daarna volgde een periode van grote droogte waarin hij naast een paar remises acht keer verloor. Wilde hij in Wijk aan Zee nog meespelen om de hoofdprijs dan wachtte hem een bijzondere taak. ,,Ik moest winnen van iemand van wie ik al achttien jaar niet had gewonnen'', zei Chalifman. ,,Achttien jaar. Dat is mijn halve leven.''

De opening was een lichte tegenvaller, omdat Barejev zich niet met de variant van het Frans verdedigde waarop Chalifman zich had voorbereid. Aan de andere kant had de ex-wereldkampioen van de FIDE terug kunnen denken aan de Europacup voor clubteams een paar maanden geleden, waar Barejev ook afweek van zijn vaste Franse repertoire en in zeventien zetten van Grisjoek verloor. Omdat hij een open partij met levendig stukkenspel nastreefde, koos Chalifman voor een scherpe aanpak die hij ooit eens diepgaand had geanalyseerd. In ruil voor twee pionnen kreeg hij een paar riante open lijnen. De precieze details wist hij niet meer, wel stond hem nog helder voor de geest dat de witte kansen veelbelovend waren. Mooi en spannend leek het zeker te worden, totdat Barejev met zijn misgreep voor een ontnuchterende anticlimax zorgde. De verliezer reageerde onbewogen op zijn debacle. Zin om excuses te zoeken had hij niet. Nee, liever bleef hij trouw aan zijn onverwoestbare ironie: ,,Het was een briljante partij van Chalifman, met schitterende offers.'' Om er berustend aan toe te voegen: ,,Misschien is deze opening ook wel te moeilijk voor me. Te veel open lijnen.''

Wie na de afzegging van Kasparov had gehoopt op een toernooi dat spannend zou blijven tot de laatste dag kan gerust zijn. Niet alleen Chalifman kwam op gelijke hoogte met Barejev, maar ook Michael Adams en Alexander Grisjoek schoven op naar de gedeelde eerste plaats. Adams zette vanuit de opening Michail Goerevitsj onder druk, won een pion en liet niet meer los. Grisjoek moest hard werken om op de been te blijven tegen een fel aandringende Aleksei Drejev. Een zwaar beleg in de opening kostte Grisjoek een pion, maar een stugge verdediging en de nodige inventiviteit leverden hem na 87 zetten een verdiende remise op.

Op een half punt achter de leiders volgt Alexander Morozevitsj, die met plezier vernam dat de waarnemers langs de zijlijn met enig pessimisme naar zijn stelling hadden gekeken. Hij stond tenslotte een pion achter tegen Gelfand. ,,Ik sloeg in die fase anders wel een remisevoorstel af'', verduidelijkte Morozevitsj met pretoogjes. In het vervolg bleek inderdaad dat wit een aantal kwetsbare pionnen had en het was vooral Gelfand die content was met de puntendeling die werd bereikt.

Voor de Nederlanders was het andermaal een matige ronde. Het punt dat Jeroen Piket en Loek van Wely te verdelen hadden rolde vrolijk over het bord in een levendige krachtmeting die uiteindelijk tot beider tevredenheid in remise eindigde. Jan Timman beleefde een sombere middag tegen Joel Lautier. Vanuit een onschuldige opening kwam hij in een slecht eindspel terecht dat niet meer te redden bleek. De Fransman kon er niet trots op zijn. ,,Ik bereikte niks en sloeg toen maar aan het masseren'', sprak hij. ,,Maar als je me zou vragen waar Timman nou precies in de fout ging, zou ik het niet eens weten.''