Kansen groeien voor fusie KLM en BA

De kansen op een fusie tussen KLM en British Airways zijn aanzienlijk gestegen. Dat is een direct gevolg van het afgeketste samenwerkingsverband tussen de Britse luchtvaartmaatschappij en American Airlines (AA). President-directeur L. van Wijk zei vorig jaar opnieuw een fusie aan te willen gaan met BA, mits de Britten de samenwerking met hun Amerikaanse partner zouden opzeggen

Gisteravond werd bekend dat British Aiways en AA te veel consessies aan de Amerikaanse autoriteiten moeten doen om inniger met elkaar te kunnen samenwerken. BA wilde met zijn Amerikaanse partner nog beter de krachten bundelen zodat het meer toegang krijgt tot het Amerikaanse luchtruim.

KLM beschikt hier reeds over via partner Northwest. De VS stelden bij BA/AA echter aanvullende eisen omdat de combinatie te dominant dreigde te worden. De luchtvaartpolitiek tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is al jarenlang een punt van discussie. Terwijl bijvoorbeeld Nederland en Duitsland relatief vrije luchtvaartverdragen hebben afgesloten met de Amerikanen, beschuldigen Washington en Londen elkaar van protectionistisch gedrag.

KLM en British Airways hebben al diverse vergeefse pogingen gedaan met elkaar te fuseren. Via KLM/Northwest zou British Airways alsnog beter toegang tot de VS kunnen krijgen. KLM is voor de Britten vooral interessant om de landingsrechten die het in de Verenigde Staten heeft.

Sinds vorig jaar oktober praten British Airways en KLM over samenwerkingsvormen. Beide partijen benadrukten eind vorig jaar dat een fusie niet tot de gespreksonderwerpen behoorde. Deze week maakten de gesprekspartners bekend samen op het Midden-Oosten te gaan vliegen om het hoofd te kunnen bieden aan de sterk teruggevallen vraag.