In Zeist kan weer gelachen worden

Dick Advocaat, Willem van Hanegem en Bert van Lingen werden gisteren in Zeist aan de media voorgesteld als de nieuwe coaches van het Nederlands elftal. Er was direct wat meer humor in Zeist.

,,Jongens, ken ik niet effe gewoon een sigaret roken?'' Nee, het duurde even voordat Willem van Hanegem gisteren de gelegenheid kreeg een `filtertje' tussen zijn vingers te steken. Hij werd van microfoon naar microfoon gesleept. Naast hem lagen twee bosjes bloemen die hij van zijn fanclub uit Alkmaar had gekregen: de zwakbegaafde supporters van AZ. Ze hadden tijdens de persconferentie al voortdurend met opgestoken duimen zijn aandacht getrokken.

Van Hanegem beweerde dat hij voor het eerst in zijn leven openlijk heeft gesolliciteerd toen bekend was dat de KNVB een nieuwe bondscoach zocht. ,,Maar dat er zoveel heisa van zou komen had ik niet verwacht.'' En daarmee doelde hij ongetwijfeld op journalisten die hem de afgelopen weken voortdurend hebben gepromoot.

Het werd uiteindelijk een baantje als assistent van Dick Advocaat. De Hagenaar belde hem zondag of hij bereid was zijn rechterhand te worden bij Oranje. ,,Ik mocht er nog één nachtje over slapen'', aldus Van Hanegem. De volgende dag liet hij weten beschikbaar te zijn.

,,Het is dat Advocaat me vroeg, anders had ik het niet gedaan. Ja, misschien zou ik ook `ja' hebben gezegd tegen Rijkaard. Met hem kan ik toevallig wel goed opschieten'', stelde Van Hanegem, die eigenlijk verbolgen was over het feit dat hij niet één telefoontje uit Zeist had gekregen.

Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, gaf gisteren duidelijk antwoord op de vraag waarom Van Hanegem niet in beeld was geweest voor de verantwoordelijke bondscoach. ,,Voor die functie zochten we iemand met meer organisatorische capaciteiten.'' De Kromme maakte zich er ogenschijnlijk niet al te druk over. ,,Ik ben best een goede organisator. Maar de KNVB zocht iemand die de functie van bondscoach al een keer heeft bekleed. Ik ben verder natuurlijk geen talenwonder. Ik spreek alleen een beetje Engels zoals de Arabieren (hij was trainer van Al Hilal in Saoedi-Arabië, red.).''

Van Hanegem zal zich veel bezighouden met de persoonlijke begeleiding van spelers en actief zijn op het trainingsveld. ,,Maar ik ben er niet alleen om de pylonen neer te zetten'', waarschuwde hij. ,,Dan hadden ze beter een wegwerker kunnen nemen.'' Het dreigende gevaar dat de KNVB twee kapiteins op een schip heeft aangesteld, zegt hij niet te zien.

Van Hanegem verwacht geen verschil van inzicht op voetbaltechnisch gebied met Advocaat. Beiden opereren graag met drie spitsen, zo verkondigden ze gisteren. Terwijl zelfs Van Gaal hiermee was gestopt. ,,Het gaat uiteindelijk om het resultaat en of er met plezier wordt gevoetbald'', aldus Van Hanegem. ,,Gezien de kwaliteit van het huidige Nederlands elftal moeten we ons gewoon kwalificeren voor het EK.''

Saillant is dat Van Hanegem zijn werkzaamheden als columnist en tv-analyticus mag voortzetten. Kesler bleek daarin ruimhartig. ,,We waarderen Van Hanegem juist om zijn mening over voetbal, dat moet hij kunnen voortzetten'', aldus de directeur betaald voetbal. Van Hanegem: ,,Waarom zou Advocaat er wel wat bij mogen doen (Glasgow Rangers, red.) en ik niet? En waarom mag je je mening niet meer geven als je in Zeist werkt?''

Nadat hij woensdag in Glasgow een akkoord had bereikt met voorzitter Murray van Glasgow Rangers, werd Kesler woensdagavond ontvangen te huize Van Hanegem. Dat leverde aanvankelijk wat problemen op, want zijn navigatiesysteem in de auto reageerde niet op de straat waar De Kromme woont. Van Hanegem: ,,Vanaf het station heb ik hem via de telefoon naar mijn huis geloodst. Toen had hij me toch nog gebeld.''

Het werd volgens Kesler een ,,genoeglijke avond''. Maar Van Hanegem sprak gisteren over een ,,zware bevalling''. Ongetwijfeld zal zijn vrouw, die ook optreedt als zijn zaakwaarnemer, pittige eisen hebben gesteld. Ten slotte rolde er een overeenkomst uit waar Van Hanegem vrede mee kan hebben. In de herfst van zijn trainersloopbaan is dit wellicht een laatste grote kans. ,,Het lijkt me wel eens leuk met het beste materiaal te werken'', zei hij over zijn nieuwe functie.

Kesler, die een steunbetuiging kreeg van voorzitter Bouw van de raad van toezicht, gaf gisteren nog eens aan dat de KNVB steeds Dick Advocaat als de enige kandidaat voor het bondscoachschap heeft beschouwd. Vooral nadat bleek dat Cruijff wederom liet weten niet beschikbaar te zijn. Met Rijkaard en Hiddink is slechts informeel gesproken. Die contacten werden bevroren toen bleek dat ook de spelers achter de aanstelling van Advocaat en Van Hanegem stonden. Daarna werden de onderhandelingen geopend met Glasgow Rangers-voorzitter Murray.

De uiteindelijke constellatie op parttimebasis noemde Advocaat gisteren ook voor zichzelf de beste optie. Hij verwacht geen problemen met het Nederlands elftal en zijn Schotse werkgever, omdat hij van Murray zelf zijn programma mag invullen. ,,Het heeft mij gevleid dat ik beide functies mag vervullen'', aldus Advocaat. ,,Ik wil in deze twee banen fulltime werken.''