Gespeend van vleselijke lusten

In het Bossche Samtosa laat principieel vleeseter Joep Habets zich van alle vooroordelen jegens vegetarische restaurants afhelpen. Nou ja, van bijna alle.

In de treurige ambiance van een slooprijp pand, achter gehaakte vitrages, zittend op tweedehands keukenstoelen tussen de citroengeraniums, onder een zwaartillende conversatie, toevertrouwd aan de zorg van goedwillende, maar onbekwame vrijwilligers, werken, gespeend van culinaire vleselijke lusten, yogaminnende vrouwen op geitenharen sokken in stevig schoeisel en gekleed in energie-arme truien, een onooglijke, doch vezelrijke maaltijd naar binnen die nauwelijks gastronomisch genoegen verschaft, maar dat deert ze niet want ze houden helemaal niet van lekker eten, behalve toetjes.

Zo'n zin kan in het Book of Records: hij telt zestien vooroordelen jegens vegetarische restaurants in tachtig woorden. ,,KarikaturaaI'', bezweren vegetarische eetliefhebbers me, ,,ga eens naar Samtosa''. De kok is een paar jaar geleden uitgeroepen tot Chef Végétarien. Ook op de internetsite Vegatopia staat niets dan lof over het vegetarische restaurant in 's-Hertogenbosch. ,,Een beetje haute cuisine'', zegt een van de rapporteurs. Samtosa is niet voor niets Sanskriet voor tevredenheid. Bijna tweederde van de bezoekers vond het er `geweldig!', bijna dertig procent `goed'. Het zijn Noord-Koreaanse populariteitsscores.

Ik moet toegeven, binnen een kwartier na binnenkomst zijn al veel vegavooroordelen van de blankhouten tafel geveegd. De ruimte is licht en eigentijds ingericht. De lambrisering is van roestige staalplaat en kerstboomkaarsjes krijgen er een onverwachte toepassing. Ten minste een kwart van het publiek bestaat uit mannen. En slechts één van de vrouwen heeft zich met enige moeite – de kunststof kuipstoelen lenen zich er niet echt voor – in een lotuszit genesteld. Ik zie maar één opulent gebreide trui, maar wel veel stevige stappers en enige rugzakjes bij wijze van handtas. De bediening is aardig, snel en professioneel. Het parkeersysteem is naar Amsterdamse begrippen hemels – gooi niet meteen de parkeermeter vol, maar vraag in het restaurant om een bezoekerskaart.

Met de ambiance, het publiek en het vegetarisch parkeren is het in orde, nu het eten nog. Op het menu prijken intrigerende gerechten als quorn-knoflooktoffees, geitenkaastimbaaltjes gevuld met rode pesto en kastanjechampignons en roomrijstkroketjes. De wijnkaart is heel klein maar de verschillende smaaktypen zijn vertegenwoordigd. De prijzen per fles, nog in guldens, beginnen bij dertig. Vegetarische schotels met groenten of paddestoelen, salades en eigerechten zijn geen gemakkelijke wijnpartners. Het blijkt al bij de mousse van paprika, ook geen grote wijnvriend, die als amuse wordt geserveerd en de rode huiswijn een wrang smaakje geeft.

Is de keuken van Samtosa `een beetje haute cuisine'? In elk geval kunnen ze er goed friet bakken, sla aanmaken en de gerechten komen zeer warm op tafel. De kok kent de klassiekers en geeft daarvan eigen interpretaties. Al proefden we in de waldorfsalade van het huis wel de traditionele walnoten, selderij en appel, maar niet de beloofde aardappel. Een open blik op de wereldkeuken blijkt uit de Afrikaanse schotel met gefrituurde bananenballetjes, een gerecht van spinazie en okra, stoofnoten in kokossaus en geglaceerde zoete aardappel. Mooi afgewisselde smaken.

De combinaties zijn niet altijd even overtuigend. De Quorn-knoflooktoffee bestaat uit een mengsel van de vleesvervanger Quorn als een snoepje omwikkeld met een lapje filodeeg. De inhoud is smeuïg en heeft smaak, maar een pittige salsa of een zuurzoete saus zou een beter tegenwicht bieden tegen het gefrituurde korstje, dan de gemengde sla. In het algemeen lijden de gerechten wat onder een teveel aan spruit- en sprietgroenten. Zoals de prijsstelling doet vermoeden (de rekening was 80 euro voor twee personen), ligt het niveau tussen dat van een goed eetcafé, waar de met sterfruit en plakjes kiwi versierde borden niet misstaan, en een restaurant met gastronomische pretenties, zoals het geitenkaastimbaaltje aangeeft.

De tiramisu tref je nergens beter, meldt de kaart. Hij is zeer fraai uitgevoerd en ziet er uit als een taart met perfecte doorsnede. De ahorn-roomrijstkroketjes, geserveerd met abrikozenpuree en vanille-ijs, zijn een mooi gerecht door de tegenstellingen tussen warm en koud, zoet en zuur, krokant en zacht. Dat vegavooroordeel klopt: de toetjes zijn het lekkerst.

Vegetarisch restaurant Samtosa, Vughterstraat 161 's-Hertogenbosch, 073 6125122