Ex-topman Enron pleegt zelfmoord

Een voormalig topman van het failliete Amerikaanse energiebedrijf Enron is gisteren dood aangetroffen in zijn auto. J. Clifford Baxter trad vorig jaar terug nadat hij vergeefs bedenkingen had geuit tegen het creatief boekhouden bij Enron.

De politie vond Baxter in een voorstad van Houston, Texas, met een kogel in zijn hoofd. Er was een zelfmoordboodschap. De politie zei geen aanwijzingen te hebben voor een andere doodsoorzaak.

Baxter trad in mei 2001 af als vice-voorzitter van Enron. Medio oktober moest oprichter Kenneth Lay een eerder verhulde verliespost van 600 miljoen dollar bekendmaken. Daarop begon de ineenstorting die leidde tot het faillissement op 2 december. Sindsdien lopen onderzoeken door de justitie, het Congres en de beurstoezichthouder, de Securities and Exchange Commission.

Baxters kritiek werd onlangs bekend toen een anonieme brief van een andere topfunctionaris uitlekte. Daarin stond dat Baxter ,,heftig protesteerde bij Skilling en iedereen die het wilde horen'' tegen de wijze waarop verliezen buiten de boeken werden geparkeerd in dubieuze joint ventures. Baxter was een van de 29 directieleden en commissarissen die zijn gedagvaard door gedupeerden die claimen dat de Enron-top 1,1 miljard dollar heeft geïncasseerd door aandelen in het bedrijf te verkopen tussen oktober 1998 en november 2001. Baxter zou voor 35 miljoen dollar aandelen hebben verzilverd.

Zaterdags Bijvoegsel pagina 25