EK 1984

Het Nederlands elftal bewaart slechte herinneringen aan het kwalificatietoernooi voor het EK in 1984. De ploeg met de jonge beloften Gullit, Rijkaard en Van Basten leek na een 5-0 zege op Malta zeker van plaatsing. Concurrent Spanje moest vier dagen later met elf doelpunten verschil winnen van Malta. ,,We hebben ons voor 98 procent geplaatst'', voorspelde de Nederlandse bondscoach Rijvers. Tijdens de sensationele voetbalwedstrijd in Sevilla ging hij klaverjassen bij zijn Brabantse buren. Hij keek niet naar de rechtstreekse tv-uitzending. Op een andere zender hield Freek de Jonge de kijkers op de hoogte van het scoreverloop. Hij had de lachers op zijn hand, toen hij melding maakte van een korfbaluitslag. Na een 1-1 tussenstand en een 3-1 ruststand behaalde Spanje een 12-1 zege. KNVB-bestuurder Hogewoning was verbaasd dat de Turkse arbiter na elk Spaans doelpunt pijlsnel naar de middenstip rende. De Maltenzer doelman Bonello werd in het Nederlandse kamp verdacht van betrokkenheid bij omkoping. Hij zou geen hand hebben uitgestoken bij de twaalf tegentreffers. De eigenaar van een videotheek in La Valetta wees elke beschuldiging van de hand. ,,We waren nog moe van de wedstrijd in Rotterdam'', wist Bonello. Nederland en Spanje eindigden met hetzelfde puntenaantal en hetzelfde doelsaldo. Het aantal gemaakte doelpunten gaf de doorslag. Spanje was op het EK verliezend finalist.

Dit is de 26ste aflevering van een serie op schokkende sportmomenten.