Eerste cijfers over inflatie door euro

De prijzen in Italië zijn in de eerste maand van de euro veel sneller gestegen dan was verwacht. De inflatie, berekend op basis van gegevens uit de twaalf grootste steden in Italië, bedraagt volgens eerste schattingen 0,5 procent in vergelijking met december. De prijzen (voor goederen en diensten) zijn in Italië in zes jaar niet zo snel gestegen.

De (voorlopige) Italiaanse inflatiecijfers, die gisteren bekend werden, zijn in Europa met extra belangstelling ontvangen omdat het de eerste gegevens zijn sinds de komst van de euro. Verder zouden hogere inflatiegegevens een snelle rentedaling door de Europese Centrale Bank (ECB) in de weg staan, ondanks de trage economische groei in de afgelopen maanden in Europa.

Met name in kleinere winkels, bars en restaurants in Italië zou de overgang naar de euro zijn aangegrepen om de prijzen flink te verhogen. ,,Er zijn zeker winkeliers die hun prijzen heimelijk hebben verhoogd'', aldus voorzitter Sergio Bille van de Italiaanse winkeliersorganisatie. In vergelijking met een jaar eerder zijn de prijzen in Italië in deze maand met 2,4 procent gestegen. De ECB heeft als doelstelling om de inflatie niet boven de 2 procent te laten uitkomen, maar in december lag het Europees gemiddelde op 2,1 procent. Veel inflatieverwachtingen gaan uit van een Europese inflatie van 2,5 procent deze maand.

In het maandrapport van januari gaf de ECB deze week al aan dat de komst van de euro op korte termijn mogelijk extra inflatie veroorzaakt. Maar ,,de heftige concurrentie door de middenstand, de waakzaamheid van de consument en de toewijding van regering om gereguleerde prijzen niet te verhogen'' zal volgens de ECB significante verhogingen voorkomen. Op de langere termijn zal de grotere concurrentie – als gevolg van de eenheidsmunt – volgens de Europese centrale bankiers juist een prijsdrukkend effect hebben.

De Consumentenbond bevestigt desgevraagd dat ook in Nederland de invoering van de euro ,,in een aantal sectoren'' tot prijsverhogingen heeft geleid. De Consumentenbond volgt sinds de invoering van de euro de prijsontwikkeling van 2.000 producten en presenteert aanstaande maandag haar bevindingen.

Vanaf volgende week presenteren de Duitse staten hun inflatiecijfers.

griekenland: 15