Een rasta zonder joint is als een katholiek zonder hostie

Het roken van een joint valt niet onder de vrijheid van godsdienst. Een lelijke tegenvaller voor Gareth Prince, de Zuid-Afrikaanse rasta die tot aan het Constitutionele Hof ging om het tegendeel te bewijzen.

Gareth Prince is een carrièreman. Hij studeerde in 1995 af aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van de Westelijke Kaap (UWC) en staat te popelen om advocaat te worden. Maar de Zuid-Afrikaanse orde van advocaten weigert hem te registreren als kandidaat. Reden: zijn herhaalde veroordelingen wegens het gebruik van dagga, Zuid-Afrikaanse wiet.

Rastafari als Prince zien marihuana als een heilig kruid en gebruiken de drug om met hun Schepper te communiceren. Een rasta zonder joint is zogezegd als een katholiek zonder hostie. Toen Zuid-Afrika in 1996 een nieuwe grondwet kreeg, waren de rasta's de eersten die voor het parlementsgebouw in Kaapstad hun rechten opeisten. Gold de vrijheid van godsdienst, zo nauwkeurig omschreven in een van de meest vooruitstrevende constituties ter wereld, niet bij uitstek voor een minderheid als de rastafari?

,,Heeft een joint ooit iemand kwaad gedaan?'' zo vroeg Prince tijdens de rechtszaak. Als het slecht voor je hersenen was, hoe bestond het dan dat hij zijn rechtenstudie al rokend had volbracht?

Prince herinnerde zijn toehoorders eraan dat in Ethiopië cannabis geldt als een heilig sacrament. Wereldwijd aanbidden rastafari wijlen de Ethiopische keizer Haile Selassie, die tot zijn kroning tot keizer in 1930 Ras Tafari Makonnen heette. Geel, groen en rood, de kleuren van de Ethiopische vlag, zijn nog steeds synoniem aan de rasta-scene en de Hoorn van Afrika is in de ogen van een toegewijde rasta niets anders dan `het beloofde land'.

Maar Zuid-Afrika is Ethiopië niet, oordeelde gisteren het Zuid-Afrikaanse Constitutionele Hof. Met vijf stemmen tegen vier bepaalden de 's lands hoogste rechters dat een uitzondering voor rasta's de handhaving van de Zuid-Afrikaanse wet die dagga als illegaal bestempelt zou ,,compliceren''.