Druk Annan op donors Afghanistan

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft de interim-regering in Afghanistan gisteren beloofd ervoor te zorgen dat de beloofde internationale hulp ook daadwerkelijk en op korte termijn wordt gegeven.

Tijdens zijn eendaagse bezoek aan Kabul zei Annan zich ervan bewust te zijn dat er ,,vermoeidheid'' onder de hulpdonors kan optreden ,,zodra de camera's [bij de donorconferentie] zijn vertrokken''. Maar, zo verzekerde hij, ,,ik zal hen herinneren aan hun beloften''. Op de recente donorconferentie in Tokio werd voor 4,5 miljard dollar aan hulp voor de wederopbouw van Afghanistan toegezegd. Annan beloofde gisteren ook er bij de buurlanden van Afghanistan op aan te dringen zich niet met de interne problemen van het land te bemoeien. Annan zei gisteren met de Afghaanse interim-premier Hamid Karzai te hebben gesproken over de vorming van een Afghaanse politiemacht en een Afghaans leger ter vervanging van de milities van de talrijke regionale krijgsheren.

Interim-premier Karzai meldde gisteren een commissie van 21 leden te hebben gevormd die wordt belast met het bijeenroepen van een loya jirga, een bijeenkomst van traditionele leiders die komende lente een overgangsregering moet vormen die tot aan de volgende verkiezingen aan het bewind moet blijven. De organisatie van de loya jirga is de belangrijkste taak van Karzai's interim-regering.

Afghaanse veiligheidstroepen hebben gisteren in de oostelijke provincie Kunar vijf Arabieren opgepakt op de verdenking lid te zijn van het terreurnetwerk Al-Qaeda. Onder de arrestanten waren drie vrouwen. Drie verdachte Arabieren konden tijdens de operatie ontsnappen.

Een Amerikaanse bommenwerper vernietigde gisteren een grote wapenopslagplaats van de Talibaan in Afghanistan. De wapens en munitie waren verborgen in twee opslagplaatsen ten noorden van de stad Kandahar. Donderdag hadden de Amerikanen na een week pauze hun bombardementsacties in Afghanistan hervat.