Dit voorjaar wellicht geen Parijs-Nice

De traditionele wielerkoers Parijs-Nice gaat dit voorjaar vrijwel zeker niet door. Dat heeft eigenaar en oud-wielrenner Laurent Fignon gisteravond in Parijs meegedeeld.

Fignon brak de onderhandelingen met de multinational ASO, eigenaar van de Tour de France, over de overname af.

,,We waren akkoord over de verkoopprijs'', aldus Fignon, ,,Maar we bereikten geen overeenstemming over de betalingsvoorwaarden. Door deze ontwikkelingen zal de koers dit jaar vrijwel zeker geannuleerd worden.''

De tweevoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk (1983 en '84) komt ruim 300.000 euro te kort om `de Rit naar de Zon' dit jaar te organiseren. Fignon nam Parijs-Nice in juli '99 over van de familie van Jean Leulliot.

De Nederlander Michael Boogerd won Parijs-Nice in 1999. Zijn ploeg, Rabobank, had de koers dit jaar (10-17 maart) niet opgenomen in het programma. De leiding geeft de voorkeur aan de etappekoers Tirreno-Adriatico. Servais Knaven en Jeroen Blijlevens zouden wel starten met Domo/Farm Frites. Parijs-Nice geldt als een belangrijke voorbereiding op de klassiekers om de wereldbeker.

In het Franse wielerpeloton werd met ontzetting gereageerd op de mededeling van Fignon. ,,We moeten uitwijken naar de Tirreno-Adriatico of de Ronde van Murcia'', dacht ploegleider Marc Madiot van La Francaise des Jeux hardop, ,,Maar die ronden zitten vermoedelijk al vol. In het uiterste geval zullen we een trainingskamp beleggen. Anders raken we te veel achterop in dit seizoen.''

Ook Jean-René Bernaudeau van Bonjour overweegt met zijn renners een extra trainingskamp te beleggen. ,,Maar daarin kunnen we nooit Parijs-Nice nabootsen. Trainen is iets anders dan wedstrijden rijden.'' Ook voor de Telekomploeg is het wegvallen van Parijs-Nice een strop. ,Wij hadden Vinokourov, Bölts en Hondo willen laten starten om kilometers te maken voor de klassiekers.''

In Doha, waar gisteren de Ronde van Quatar eindigde, reageerde de Franse wielrenner Laurent Jalabert teleurgesteld. De drievoudig winnaar die bij de Deense formatie CSC rijdt, had Parijs-Nice op zijn programma staan. ,,Het is een koers met historie en prestige. Ik had 'm graag nog een keer willen winnen.''

Jalabert zal volgens zijn ploegleider Bjarne Riis, Tourwinnaar in 1996, nu van start gaan in de Tirreno.