DEELNEMENDE NEDERLANDERS

De Nederlandse olympische ploeg bestaat uit dertig deelnemers, inclusief drie reserves bij de bobsleeërs (Olaf ter Braack, Edwin van Calker en Annemarie van Donselaar). Niet eerder had Nederland zo'n grote `winterploeg.' Zeventien schaatsers gaan naar Salt Lake City; negen mannen en acht vrouwen. Dat is er één meer dan in 1998, toen Nederland met elf medailles de meest succesvolle Winterspelen ooit beleefde, met in totaal vijf gouden medailles. Vier jaar geleden maakten nog zes shorttrackers deel uit van de afvaardiging naar Nagano. Voor deze editie slaagde alleen shorttracker Cees Juffermans erin zich te kwalificeren. Marcel Welten, Arnold van Calker, Timothy Beck en de reserves Ter Braak en Edwin van Calker danken hun reis naar Salt Lake City aan de kwalificatie van Glas.

Op deze en de volgende pagina's de 22 belangrijkste Nederlandse olympische deelnemers op een rij.

RINTJE RITSMA

Rintje Ritsma, 31 jaar (schaatsen: 1.500 meter). Doet op wat waarschijnlijk zijn laatste Winterspelen worden een gooi naar de enige grote prijs die op zijn erelijst ontbreekt, olympisch goud. De zesvoudig Europees en viervoudig wereldkampioen begon zijn olympische carrière in 1992, in Albertville. Oogstte twee keer olympisch zilver en driemaal brons. Foto Rien Zilvold

IDS POSTMA

Ids Postma, 28 jaar (schaatsen: 1.000 en 1.500 meter). Ging vier jaar geleden de geschiedenis in als de eerste (en tot nu toe enige) Fries die een gouden olympische medaille won, op de 1.000 meter. Bezig aan tweede seizoen bij de commerciële ploeg van DSB, beleefde een rimpelloze voorbereiding op weg naar de Spelen. Runt samen met zijn vader een melkveehouderij. Foto Rien Zilvold

CEES JUFFERMANS

Cees Juffermans, 19 jaar (shorttrack: 500 en 1.500 meter). Plaatste zich als eerste Nederlander voor de Spelen, als enige shorttracker. Juffermans bereidt zich met de Belgische ploeg voor op zijn eerste Winterspelen. Combineerde tot z'n veertiende shorttrack met langebaanschaatsen. ,,Wij loeren voortdurend op een gaatje, dit is veel spannender.' Boerenzoon. Foto WFA

NICOLIEN SAUERBREIJ

Nicolien Sauerbreij, 22 jaar (snowboarden: parallel reuzenslalom). Om haar sportcarrière te kunnen bekostigen verkocht vader Maarten Sauerbreij zijn huis in De Hoef. Hij is tevens trainer/coach van zijn oudste dochter. Zes maanden per jaar woont de familie in een camper, in de bergen meestal geparkeerd bij een skilift. Kan in Salt Lake City voor een verrassing zorgen. Foto Jiri Büller/HH

ILSE BROEDERS

Ilse Broeders, 24 jaar (pilote tweemansbob). Voormalig atlete, begon vier jaar geleden in Groningen met bobstartwedstrijden. Verruilde de atletiekbaan voor het ijskanaal. ,,Het is een ritmisch gevoel waarmee je door de baan swingt', zei ze in deze krant. ,,Nergens mee te vergelijken.' Studente medische biologie. ,,We komen net kijken in dit wereldje.' Foto Rien Zilvold

ELINE JURG

Eline Jurg, 28 jaar (pilote tweemansbob). Leerde collega Broeders kennen bij bobstartwedstrijden op de Grote Markt in Groningen. Zegde haar baan op om fulltime te kunnen bobsleeën, ze stopte met tennis en softbal. Jurg en Broeders beschikken in Salt Lake City over de remmers Nannet Kiemel, Jeanette Pennings en reserve Annemarie van Donselaar. Foto Rien Zilvold

AREND GLAS

Arend Glas, 33 jaar (twee- en viermansbob). Plaatste zich onlangs voor de Spelen door vormbehoud te tonen bij de Europese kampioenschappen in Cortina d'Ampezzo. Raakte vlak voor zijn kwalificatie in opspraak door berichten over contacten met extreem rechts. Wil doorgaan tot en met de Olympische Spelen van 2006 in Turijn. Afgestudeerd bedrijfseconoom. Foto Leo van Velzen

RENATE GROENEWOLD

Renate Groenewold, 25 jaar (schaatsen: 1.500 en 3.000 meter). Schaatsster uit de ploeg van Gerard Kemkers kent door fysieke problemen een teleurstellend seizoen. Wacht nog op haar eerste grote internationale titel. Won twee jaar geleden in Hamar brons bij EK allround, vorig jaar derde in Boedapest bij de WK allround. Beide keren eindigde ze achter Duitsers. Foto WFA

GERARD VAN VELDE

Gerard van Velde, 30 jaar (schaatsen: 500 en 1.000 meter). Stopte bijna, omdat hij niet aan de klapschaats kon wennen. Was voor die tijd Nederlands beste sprinter. De autohandelaar uit Heerde maakte onder de vleugels van Ritsma en coach Geert Kuipers mooie comeback. Nederlands kampioen sprint en vorig weekeinde bij WK sprint in Hamar beste Nederlander (4de). Foto Rien Zilvold

CARL VERHEIJEN

Carl Verheijen, 26 jaar (schaatsen: 5.000 meter). Vorig jaar wereldkampioen op de 10.000 meter, zijn eerste grote internationale succes, uitgerekend op de Utah Olympic Oval in Salt Lake City. Plaatste zich op die afstand echter niet voor de Spelen. Zoon van oud-schaatser Eddy Verheijen, vriend van schaatsster Andrea Nuyt, lid van kernploeg van Gerard Kemkers. Foto Reuters

JOCHEM UYTDEHAAGE

Jochem Uytdehaage, 24 jaar (schaatsen: 1.500, 5.000 en 10.000 meter). Dit seizoen Nederlands succesvolste schaatser. Won deze maand in Erfurt zijn eerste grote internationale prijs, de Europese titel allround. Als lid van de kernploeg van Kemkers verraste hij door als niet-genomineerde Wennemars en Martin Hersman de pas af te snijden op de 1.500 meter. Foto Rien Zilvold

BOB DE JONG

Bob de Jong, 25 jaar (schaatsen: 5.000 en 10.000 meter). Stayer die lang in de schaduw van Gianni Romme schaatste. Heeft er in eigen land twee rivalen bij: Jochem Uytdehaage en Carl Verheijen. Won in Nagano olympisch zilver op de 10.000 meter. Op die afstand wereldkampioen in '99, vorig jaar winnaar van de 5.000 meter. Lid van de TVM-ploeg. Foto Rien Zilvold

GIANNI ROMME

Gianni Romme, 29 jaar (schaatsen: 10.000 meter). Tot ieders verbazing slaagde Romme er niet in zich te plaatsen voor de olympische vijf kilometer, de afstand waarop hij in Nagano met ruime voorsprong goud won. Verdedigt slechts zijn titel op de 10.000 meter. Begon na Nagano bij commerciële ploeg SpaarSelect, met als sparringpartner Bob de Jong. Foto Rien Zilvold

JAN BOS

Jan Bos, 26 jaar (schaatsen: 500, 1.000 en 1.500 meter). Kocht zich twee jaar geleden voor 325.000 gulden vrij bij SpaarSelect, voor overstap naar DSB. Heeft na mislukt eerste seizoen onder Leen Pfrommer nu meer succes onder de Oekraïener Konstantin Poltavets. Reed vorig weekeinde in Hamar een slecht WK sprint, werd in '98 wereldkampioen in die discipline. Rien Zilvold

ERBEN WENNEMARS

Erben Wennemars, 26 jaar (schaatsen: 500 en 1.000 meter). Droomde al van olympisch goud op de 1.500 meter, maar kwalificeerde zich niet voor die afstand. Aan z'n olympische debuut in Nagano kwam een dramatisch einde na een val op de 500 meter. De sprinter uit Dalfsen, lid van de commerciële ploeg SpaarSelect, zet straks alles op de 1.000 meter. Foto Sake Elzinga

ANDREA NUYT

Andrea Nuyt, 27 jaar (schaatsen: 1.000 en 1.500 meter). Bereikte vorig weekeinde in Hamar hoogtepunt in haar carrière met zilver bij de WK sprint. Nuyt, vriendin van Carl Verheijen, zit de Canadese wereldkampioene sprint Catriona LeMay op de huid. Kandidate voor goud op de 500 en 1.000 meter. Olympisch debuut in 1998 eindigde met val op de 500 meter. Foto AP

ANNAMARIE THOMAS

Annamarie Thomas, 30 jaar (schaatsen: 1.000 en 1.500 meter). Oud-wereldrecordhoudster op de 1.500 meter, smacht naar olympisch goud. Maakte olympisch debuut in Hamar, 1994. Beleeft na enkele kleurloze seizoenen een goede voorbereiding op de Olympische Spelen. maakt deel uit van de SpaarSelectploeg van Peter Mueller. Foto Rien Zilvold

GRETHA SMIT

Gretha Smit, 25 jaar (schaatsen: 3.000 en 5.000 meter). Succesvol marathonschaatsster, die eind vorig jaar besloot een gooi te doen naar een olympisch startbewijs op de lange baan. Won zelfs de 3.000 en 5.000 meter bij de olympische kwalificatiewedstrijden. In Salt Lake gecoacht door KNSB-coach Ingrid Paul. Nam ontslag als bloemiste. Foto Rien Zilvold

TONNY DE JONG

Tonny de Jong, 27 jaar (schaatsen: 1.500, 3.000 en 5.000 meter). Raakte na twee seizoenen bij SpaarSelect uitgekeken op coach Peter Mueller. Begint als lid van de kernploeg van Ingrid Paul in goede vorm aan haar derde Winterspelen. Tweevoudig Europees kampioene allround. Naakt als ice-baby in het komende maartnummer van Playboy. Foto Rien Zilvold

MARIEKE WIJSMAN

Marieke Wijsman, 26 jaar (schaatsen: 1.000 meter). Plaatste zich bij het WK sprint in Hamar als laatste schaatsster voor de Spelen, haar tweede. Zat vorig jaar in de ploeg-in-oprichting van Timmer, kwam na haar vertrek naar SpaarSelect alleen te staan. Betaalde vervolg carrière uit spaarpot, vond onlangs sponsor. Gecoacht door Wopke de Vegt. Foto WFA

MARIANNE TIMMER

Marianne Timmer, 27 jaar (schaatsen: 500, 1.000 en 1.500 meter). Won in Nagano goud op de 1.000 en de 1.500 meter. Leverde vervolgens weinig aansprekende prestaties. Reed sinds '98 voor Sanex en DSB, nu bij SpaarSelect. Trouwde met haar coach Peter Mueller en rijdt nu bij SpaarSelect. Plan voor eigen ploeg vorig jaar gestaakt. Foto Rien Zilvold

MARJA VIS

Marja Vis, 25 jaar (schaatsen: 5.000 meter). Komt uit de ploeg van Peter Mueller en maakt haar olympisch debuut. `Bulldog' is bezig aan haar eerste seizoen bij SpaarSelect. Was de laatste maanden van vorig seizoen lid van de kernploeg van Gerard Kemkers, voor die tijd gecoacht door Sijtje van der Lende en Eddy Verheijen. Foto Rien Zilvold

Gerectificeerd

Winterspelen

In de bijlage Thema over de Olympische Winterspelen (zaterdag 26 januari) staat bij het artikel over bobsleepilote Ilse Broeders (pagina 50) een foto van remmer Nannet Kiemel.