DE WEEK

Feest bij Tante Pos.

Na veertig jaar krijgt Nederland een nieuwe brievenbus. De rode brievenbus met twee vakken en twee zwarte kleppen wordt vervangen door een rode brievenbus met twee vakken en twee zwarte kleppen. Maar er kan meer post in: vijftig procent méér. Gedurfd, met de komst van een concurrent die het monopolie van het voormalige staatsbedrijf wil doorbreken. Of is de nieuwe brievenbus voorbode van nog minder lichtingen? Moet er daarom soms meer post in?

Minder lichtingen?

Dan maar vaker e-mails versturen en minder vaak lopen naar de brievenbus. Scheelt u een beroving. In Rotterdam wordt van de straatroof nog maar één procent door jonge, autochtone daders gepleegd. 't Zal misschien in uw woonplaats anders zijn, maar in Rotterdam is het uitgezocht. Door de politie, die met een speciaal `team straatroof' er de straatroof bestrijdt. Sindsdien verdubbelden de aangiften zowat en wordt 84 procent van de aangiften niet opgelost. Rotterdam houdt zijn zaakjes bij.

Daar zijn ook

3.725 inwoners uit de bijstand gezet, bijna tien procent van de Rotterdammers die in de bijstand zitten. Geen zin in werken. `We zijn als overheid niet gek', zei de wethouder, maar pas nadat die door de beste minister van sociale zaken sinds Drees, zelf aan het werk was gezet. In Amsterdam ging het om 631 inwoners. Misschien allemaal druk met andere zaakjes?

Zoals zwart werken

als oppas of werkster bij tweeverdieners. Of u, omdat u thuis blijft, te druk om nog een baan buitenshuis te nemen. Als er voldoende zorg en huishoudelijke hulp beschikbaar is – betaalbare hulp – kunnen er 75.000 fulltime vacatures worden vervuld, menen onderzoekers. Dat zou helpen om de arbeidsdeelname van vrouwen te verhogen naar het Europese doel van 65 procent in 2010. Met de huidige 52 procent (dus 48 procent nog achter het aanrecht) is Nederland inderdaad achterlijk.

Topstudenten die

topstudies willen volgen zijn op veel universiteiten welkom. Van de minister mogen de universiteiten er extra geld voor vragen. Die sluiten het nog niet uit, kijken natuurlijk nog naar elkaar. Van de studentenbonden en een meerderheid in de Kamer mag het niet. Daar zitten vast geen slimmerikken onder.

Advocatenkantoren

in Nederland controleren amper of hun advocaten wel integer zijn. Daardoor is de kans gering dat zij worden betrapt op fraude of het bedriegen van cliënten. Die stelling is deze week met goed gevolg verdedigd aan een universiteit.

In Amerika meende

zakenbank Credit Suisse First Boston slim te zijn. Het Zwitserse effectenhuis gaf tijdens de beurshausse (dot.coms!) de voorkeur aan cliënten die de fraaie winst van emissies met hem wilden delen. Betrapt. Het huis, niet zijn topmanagement, moet aan de beurstoezichthouder 100 miljoen dollar betalen, een van de hoogste boetes in de Amerikaanse beursgeschiedenis. En meer financiële slimmerikken zullen volgen.

De topman van

Enron is afgetreden. Maar hij blijft lid van het bestuur. Zo ontloopt hij juridische aansprakelijkheid voor het naar de kelder helpen van het energieconcern.

De FBI viel deze week het hoofdkantoor in Houston binnen. Enron was er tot voor kort nog documenten aan het versnipperen. President Bush haalde fel uit naar de malverseur. Zijn schoonmoeder had achtduizend dollar op haar Enron-aandelen verloren.

K-mart, dat 103

jaar geleden in downtown Boston het discount-concept uitvond en uitgroeide tot een winkelketen met een kwart miljoen werknemers, zit aan de grond. K-mart raakte met zijn logistiek in de knoop.

Amazon, uitvinder van de `nieuwe economie' (omzetgroei bij almaar groter verlies) maakt voor het eerst winst.

Deutsche Telekom leed een nederlaag. Een forse prijsverhoging voor sms-berichten deed in Duitsland een storm van protest opsteken. Oplichterij! Het concern trok schielijk zijn maatregel in.

Duitsland krijgt

van de andere eurolanden misschien een standje. Wegens overtreding van het Stabiliteitspact, een Duitse uitvinding. Het begrotingstekort nadert gevaarlijk dicht de grens van drie procent. Geen aangenaam vooruitzicht met verkiezingen in aantocht. Maar feest voor Onkel Stoiber.