De merel

Kester Freriks beziet de vogelen des hemels

Vogels, dat zijn de kleine en grote tovenaars van het luchtruim. Ze spreiden hun vleugels, tikken tegen de wind en weg zijn ze. Vogels zijn overal. In ons land heb je meer dan 300 soorten. Standvogels blijven zomer en winter. Trekvogels komen in het voor- en najaar langs. Wintergasten overwinteren hier. Een dwaalgast heet een vogel die in een zware storm hierheen waaide. Zien is kennen!, voor het eerst verschenen in 1937, is het mooiste Nederlandse vogelboek. De gids met het befaamde drukknopje is helaas uitverkocht. Rein Stuurman maakte de onvergetelijke tekeningen.Ik harkte in Friesland bladeren in een tuin en om me heen hipte een merel, een plechtige vogel. Het mannetje is geheel zwart met opmerkelijk oranje snavel en oranje oogring. De merel is een vroege zanger. In februari klinkt al zijn lied.