Best 3

Volgens Jan Best (`Best versus de rest, W&O, 12 januari) zouden de meeste graeci (specialisten in oud-Griekse taal en cultuur) Minoïsch Kreta bij Griekenland trekken, zou dit Griekenland geen invloed van buiten nodig gehad hebben, en zouden de Grieken raszuiver zijn. Best ziet meer in een Semitische connectie om de Kretenzische beschaving te verklaren.

Mijns inziens is bewezen dat het Grieks voortkomt uit de taal van degenen die het paard getemd hebben, ongeveer 6500 jaar geleden uit Zuidoost-Rusland met een legertje en kuddes vee optrokken en zo'n 6300 jaar geleden de hoogstaande cultuur aan de westelijke Zwarte-Zeekust verwoestten. Zie M. Gimbutas `The civilization of the goddess', `The language of the goddess', en J. Mallory: `In search of the indo-europeans'. De Semieten, las ik ergens, temden de kameel en kwamen daarmee op rooftocht.

Kreta was tot plm. 3400 jaar geleden het laatste bastion van de beschaving van het oude Europa en Midden-Oosten met waarschijnlijk veel vluchtelingen voor de heroïsche barbaren op het vasteland. Er is geen aanwijzing voor een `koning' Minos; er zijn geen burchten als in Mycene en Tiryns.