Beatrix getuige Máxima

Koningin Beatrix wordt bij het burgerlijk huwelijk van kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta een van de drie getuigen van de bruid.

Volgens een verklaring die de rijksvoorlichtingsdienst gisteravond uitgaf, heeft Máxima Beatrix als getuige gevraagd ,,uit waardering voor de wijze waarop zij Máxima vanaf het begin van haar serieuze relatie met de Prins van Oranje en tijdens haar kennismaking met Nederland tot grote steun is geweest''.

De twee andere getuigen van Máxima tijdens het burgerlijk huwelijk van volgende week zaterdag zijn haar peettante en haar broer Martín. Deze laatste was met zijn vrouw gisteravond een van de gasten bij het diner dat de rijksministerraad aanbood aan het koninklijk paar, in de Ridderzaal in Den Haag. Willem-Alexander heeft als zijn drie getuigen gevraagd zijn jongste broer Constantijn, `jaarclubgenoot en schaatsvriend' Marc ter Haar en Frank Houben, commissaris van de koningin in Noord-Brabant en `goede bekende van de prins en vriend van de ouders van de prins'. Ook Houben was gisteravond een van de gasten.

Tijdens het diner bood het kabinet twee zilveren kemphanen aan als cadeau, overigens zonder dat die werden getoond. Naar verluidt stond dit cadeau op de huwelijkslijst van het paar. Premier Kok haalde in zijn toespraak de woorden aan die toenmalig premier Cals in 1966 sprak toen Beatrix en Claus in het huwelijk traden: ,,Het was geen makkelijke periode, met zoete en bittere momenten''.

Eerder, tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad, had de premier gezegd dat het huwelijk voor Willem-Alexander en Máxima ,,wel een beetje leuk moet blijven''. Daarmee refereerde hij aan de ophef die de afgelopen week ontstond door het vraaggesprek met het paar op televisie en, later, toen het weekblad Vrij Nederland berichtte dat de bij het huwelijk aanwezige Argentijnse priester, Rafael Braun, sympathie zou hebben gehad voor het militaire Videla-regime in de jaren zeventig en tachtig.