Arrestatiebevel tegen Fujimori

Het Hooggerechtshof van Peru heeft gisteren voor de tweede keer een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen ex-president Alberto Fujimori. Fujimori moet worden aangehouden wegens de betaling van vijftien miljoen dollar aan zijn toenmalige spionagechef Vladimiro Montesinos. De president, die zijn land verliet na in opspraak te zijn geraakt in een corruptieschandaal, vervolgens werd afgezet als president en nu in Japan woont, betaalde Montesinos toen die het geld eiste in ruil voor zijn vertrek. Montesinos' aftreden werd geëist door de publieke opinie in Peru en door buitenlandse regeringen; hij weigerde op te stappen als Fujimori hem niet zou betalen. Eerder was al een internationaal arrestatiebevel tegen Fujimori uitgevaardigd wegens onder andere moord; hij zou schuldig zijn aan twee bloedbaden, aangericht door een doodseskader van paramilitairen.