Afghaanse chic

De kledingstijl van de Afghaanse president Hamid Karzai is zonder twijfel chic, maar maakt hij school, vraagt Paul Steenhuis zich af. Hij verwacht meer van de pakol.

,,De sjiekste man van de planeet vandaag de dag is de nieuwe president van Afghanistan, wiens `look' zeer elegant is en zeer trots.''

Met die woorden zette top-ontwerper Tom Ford van het modehuis Gucci vorige week in Milaan de nieuwe leider van Afghanistan, Hamid Karzai in de volle schijnwerpers van de modewereld. Karzai zelf zei tijdens de top in Tokio afgelopen weekeinde, waar geld bijeengebracht werd voor zijn land, dat hij erg vereerd was met de aandacht voor zijn tradionele Afghaanse kleding. AMet name Karzais vaardigheid om traditionele Afghaanse kleding, zoals de ceremoniële zijden omslagdoek en de Astrakhan hoed, te combineren met klassiek westerse maatpakken, wordt geprezen. Ook draagt hij bij voorkeur overhemden met een `Nehru-boord'. Zijn gesoigneerde bebaarde voorkomen is al met dat van filmster Sean Connery vergeleken. In de Britse media is al snerend opgemerkt dat topconferenties met wereldleiders, voornamelijk bezocht door mannen in saaie maatpakken nooit meer hetzelfde zullen zijn, nu Karzai uitgeroepen is tot `mister Chic.'

Of Karzai's kledingstijl school zal maken moet nog blijken. Het is eerder te verwachten dat na alle tv-beelden van Noordelijke Alliantie-strijders met de karakteristieke Afghaanse `pakol' op het hoofd, vooral die (minder sjieke) pet snel in het Westerse straatbeeld zal verschijnen. Op internet zijn al oproepen te vinden van wanhopige fans van het populaire hoofddeksel van de doorsnee Afghaan, met de vraag waar ze zo'n orginele platte pet kunnen kopen. Op de site van Afghanistan Online, www.afghan-web.com, zijn pakols te bestellen voor 25 dollar per stuk – exclusief zo'n 17 dollar `shipping costs'.