Advocaat?

De KNVB heeft Dick Advocaat aangesteld als opvolger van bondscoach Louis van Gaal. De rechterhand van Advocaat wordt Willem van Hanegem. Een goede keuze van de voetbalbond?

René Eijkelkamp, oud-speler PSV en Schalke 04 en zesvoudig international: ,,Van Hanegem zei al in een vroegtijdig stadium dat hij graag bondscoach wilde worden, dus ik begrijp niet zo goed waarom de KNVB zo lang wachtte met zijn aanstelling. Als studiogast bij Canal+ zat ik wel eens naast Van Hanegem, het viel me op dat hij altijd veel respect had voor Advocaat. Bij PSV werkte ik twee jaar onder Advocaat. Hij was geen dril-sergeant die overdreven hamerde op discipline, hij gaf de spelers genoeg ruimte voor eigen inbreng en corrigeerde waar dat nodig was. Advocaat is af en toe een opgewonden standje, maar dat is nu juist een aardig trekje van hem. Van Hanegem kan voetballers iets aanreiken: vijf meter naar links lopen of makkelijker uitdraaien met de bal aan de voet. Advocaat is tactisch sterk en zet goed doordachte trainingen op papier. Ze zijn allebei geliefd bij de media, wat niet onbelangrijk is gezien de gespannen relatie die de pers had met Van Gaal.''

Hans Kraaij senior, voetbalanalist en achtvoudig international: ,,De KNVB heeft het spel listig gespeeld. Met de keuze voor Advocaat en Van Hanegem zijn een hoop lastige klippen omzeild. Tegenstanders van Advocaat zijn in de kiem gesmoord met de aanstelling van Van Hanegem. Het is opvallend dat Advocaat beschikbaar was, zeker nadat hij aangaf in Glasgow te blijven. Ik ken Van Hanegem en Advocaat ruim veertig jaar. Van Hanegem heb ik meegemaakt als speler toen ik trainer was bij Feyenoord en AZ. Hij had iets bizars in zijn spel en karakter; een man van tegenstellingen. Advocaat is een ervaren trainer, tegen druk bestand. Een goede keuze.''

John van den Brom, aanvoerder De Graafschap en tweevoudig international: ,,Ik had niet verwacht dat Advocaat én Van Hanegem Oranje zouden gaan leiden. Het was aannemelijker geweest als een van beiden was aangesteld als bondscoach. Het lijkt of er links en rechts spelletjes zijn gespeeld, want Advocaat zou toch bij Glasgow Rangers blijven? Ik heb onder hem één interland gespeeld, tegen San Marino. Hij kwam over als een vakman en liet duidelijk blijken wie de baas was. Het duo Advocaat-Van Hanegem spreekt veel voetballiefhebbers aan.''

Peter Bosz, trainer AGOVV en achtvoudig international: ,,Ik heb onder Advocaat gespeeld in het Nederlands elftal, terwijl ik Van Hanegem jarenlang heb meegemaakt als trainer bij Feyenoord. Het zijn duidelijk twee verschillende types. Advocaat is zakelijk, duidelijk en houdt van een strakke organisatie. Toch is hij geen starre man, hij kan ook losjes zijn en gevat uit de hoek komen. In vergelijking met Advocaat is Van Hanegem wat charismatischer en toegankelijker. Het is moeilijk te voorspellen of Advocaat en Van Hanegem succesvol zullen zijn met Oranje. Het is belangrijk dat de rust rond het Nederlands elftal is teruggekeerd, want de KNVB heeft érg lang gewacht met het aanstellen van een nieuwe bondscoach. Het is opvallend dat Advocaat én Van Hanegem door de KNVB zijn benaderd. Ik had verwacht dat één van beiden bondscoach zou worden.''

George Knobel, oud-bondscoach: ,,Toen het gerucht de ronde deed dat Cruijff en Van Basten Oranje moesten gaan leiden, zag ik wel wat in die combinatie. Met Advocaat en Van Hanegem heeft de KNVB een gelijkwaardig duo aangesteld. Van Hanegem heb ik meegemaakt bij het Nederlands elftal. Ik kon goed met hem opschieten, hij was een guitige jongen met veel voetbalkennis. Ik zag niet direct een trainer in hem, al moet hij destijds die ambitie wel gekoesterd hebben. Advocaat heb ik vaak als speler gezien. Hij was een terriër, een speler die op basis van inzet een ploeg kon dragen. Advocaat is nu een ervaren trainer die veel nadenkt over het spelletje.''