Actie bij forum in New York door anti-globalisten

Duizenden demonstranten zullen op 2 februari een bijeenkomst van het World Economic Forum in New York, waar veel topondernemers aanwezig zijn, proberen te verstoren. Autoriteiten vrezen mogelijk harde confrontaties tussen politie en betogers.

De demonstranten, waaronder studenten, vakbondsleden, mensenrechtenactivisten en zogenoemde anti-globalisten noemen de jaarlijkse informele bijeenkomst van vertegenwoordigers uit de politiek, het bedrijfsleven en de media ,,een etentje voor de rijken, waar het lot van de armen wordt bepaald''. Ze menen dat het World Economic Forum de ,,architect is van globalisering en de motor achter de Wereldhandelsorganisatie.''

Een deel van de protesten zijn gericht tegen de burgemeester van New York, Michael Bloomberg, die zelf jarenlang deelnam aan de bijeenkomst. Het forum kwam de afgelopen dertig jaar bijeen in het Zwitserse Davos, maar verhuist nu naar New York. Oprichter Klaus Schwab zou hiermee willen onderstrepen dat het World Economic Forum solidair is met de strijd tegen het terrorisme na de aanslagen van 11 september. ,,De rijkste en machtigste mensen op aarde hebben besloten op de ravages van onze stad te feesten'', aldus de Anti-Capitalist Convergence (ACC), een van de groepen die protesten voorbereidt.

De betogers, deels vertegenwoordigd in de coalitie Another World Is Possible, roepen sympathistanten op tot een protest van vijf dagen. De demonstraties zullen deels vreedzaam zijn, met conferenties en straatvoorstellingen. Andere plannen zijn om te proberen de deelnemers aan het World Economic Forum te beletten het Waldorf-Astoria Hotel, waar de bijeenkomst wordt gehouden, te betreden. Menselijke ketens moeten de ingang van het hotel en kruispunten rondom het hotel afgrendelen.

De politie van New York zegt voorbereid te zijn op ,,een grootse operatie'', aldus politiecommissaries Ray Kelly tegen het persbureau AP. Kelly wil geen details vrijgegeven over welke veiligheidsmaatregelen er zijn genomen. Afgelopen jaren stuitte de bijeenkomst in Davos op steeds grimmiger protesten van tegenstanders van de globalisering.

Behalve in New York zullen anti-globalisten vanaf aanstaande donderdag ook (voor de tweede keer) samenkomen in het Braziliaanse Porto Alegre. Daar houden zij een alternatieve conferentie met naar verwachting achtduizend vertegenwoordigers van actiegroepen en ideële organisaties.