Wisseling van de wacht bij Pharming

Directeur G. Hersbach vertrekt bij het biotechnologiebedrijf Pharming, dat nu vecht om te overleven. De nieuwe commissarissen houden Hersbach verantwoordelijk voor de financiële problemen van Pharming.

Dit heeft Pharming gisteren bekendgemaakt. Hersbach wordt opgevolgd door F. Pinto (59), die al meer dan 30 jaar in de farmaceutische industrie werkt. In de raad van bestuur komen verder R. Strijker (44) en F. Pieper (42), die beiden al bij Pharming werken. De machtswisseling heeft plaats op 13 februari op een bijzondere aandeelhoudersvergadering, waar bewindvoerder E. Muller het nieuwe ondernemingsplan presenteert.

Hersbach, die adviseur wordt bij Pharming, is de afgelopen negen jaar verantwoordelijk geweest voor de ingrijpende transformatie van het Leidse biotechnologiebedrijf. Pharming begon als een `technologieplatform', dat probeerde experimenten met genetisch aangepaste dieren commercieel uit te baten. Onder Hersbach werd Pharming een farmaceutisch bedrijf, dat medicijnen ontwikkelt uit de melk van transgene dieren. Paradepaard was een middel tegen de dodelijke spierziekte van Pompe, dat werd gewonnen uit de melk van transgene konijnen.

De strategie liep vorig jaar op de klippen. De kostbare klinische onderzoeken en de in de farma-sector gebruikelijke vertragingen hadden de kas zo uitgeput, dat Pharming in augustus surseance moest aanvragen. De raad van commissarissen stapte op. Inmiddels is het Pompe-medicijn verkocht aan het Amerikaanse Genzyme. Daardoor en door een boedelkrediet van Fortis zit er weer geld in kas.

De nieuwe raad van commissarissen wordt gevormd door de wetenschapper B. Veltman (69), de advocaat D. Zaman (46) en de accountant G. Verhagen (72). Verhagen is volgens de wet te oud om commissaris te worden. Omdat de Tweede Kamer al heeft ingestemd met de afschaffing van de leeftijdslimitiet draagt Pharming Verhagen voor onder de voorwaarde dat de Eerste Kamer de wijziging goedkeurt.