Voor de muziek uit

Gaat Hans het halen?

Oprichter en grootaandeelhouder Hans Breukhoven van de Free Record Shop zit opeens in een lastig parket. Hij heeft een bod gedaan op de aandelen van ,,zijn'' bedrijf die hij nog niet bezit. Maar nu heeft een schimmige, op Guernsey gevestigde belegger meer dan 10 procent van de aandelen opgekocht. En misschien is het al meer. De regels over de openbaarmaking van grote belangen nopen de belegger pas weer van zich te laten horen als hij 25 procent bezit.

Breukhoven heeft inmiddels een toezegging dat de belegger zijn aandelen aan hem zal verkopen. Maar ,,opzetjes'' als deze zullen in aantal toenemen. De Nederlandse beleggerswereld gist. Geldbeheerders, zoals pensioenfondsen, willen meer zeggenschap en minister Zalm (Financiën) wil hen wel wat tegemoet komen.

Professionele vermogensbeheerders ondernemen steeds openlijker actie tegenover managers om een beter rendement op hun belegging te krijgen. Nu de beurskoersen dalen worden financiers ongeduldiger.

Hun succes is wisselend. Een beleggerskongsi dwong via de rechter bouwer en baggeraar HBG tot meer openheid en verantwoording. De top van HBG werd deze week zelfs veroordeeld wegens wanbeleid, maar het concern liet zich niet dwingen om in te gaan op een bod van bouwbedrijf Heijmans of verkoop van de profijtelijke baggerdivisie aan Boskalis.

Een van de leidende opposanten tegen het beleid van HBG, het Orange Fund beleggingsfonds, heeft inmiddels met de voeten gestemd. De HBG-aandelen zijn in november verkocht, omdat de bouwer niet wilde ingaan op de beleggerseisen.

Pensioengigant ABP had meer succes. Het fonds, dat de pensioenbelangen van bijna een miljoen werknemers bij overheid en onderwijs moet veiligstellen, fungeerde als aangever bij een beursoverval op het vastgoedfonds Rodamco North America. ABP was zijn vertrouwen in de Rodamco-top kwijt en verkocht het grootste deel van zijn aandelen met een premie op de toenmalige beurskoers aan een Australische firma, Westfield, die zijn eigen Amerikaanse winkelcentra wilde combineren met die van Rodamco.

De directie en commissarissen van Rodamco weigerden en zochten hun toevlucht bij andere vastgoedmagnaten. Het eind van de zoektocht is dat drie vastgoedfirma's, waaronder Westfield, Rodamco opbreken. Hun prijs (55 euro per aandeel) ligt overigens ver onder de intrinsieke waarde (rond 70 euro).

Maakte Breukhoven zich zorgen dat zijn schimmige belegger een hoger bod wilde? De Free Record Shop-voorman nam het zekere voor het onzekere en kocht woensdag nog 5.679 aandelen van de muziekwinkel.

    • Menno Tamminga