Vleermuizen zijn niet eng

Wouter Gelens (11) uit Wychen is gek op vleermuizen.'s Zomers gaat hij regelmatig rond zonsondergang op pad om ze te zoeken. 's Winters probeert hij ze te lokken met de vleermuiskast die hij aan zijn huis heeft gehangen. ,,Toen ik vier was, kon ik vaak niet slapen'', vertelt Wouter. ,,Met mijn moeder ging ik dan een stukje wandelen en meestal zagen we allemaal vleermuizen fladderen. Ik vond ze veel leuker dan vogels want die vliegen heel recht. Vleermuizen maken tussendoor allemaal bochtjes.''

Sindsdien probeert Wouter zoveel mogelijk over de diertjes te weten te komen. Hij leest boeken, speurt op internet en hij ging ooit naar een grote vleermuistentoonstelling. Inmiddels weet Wouter zoveel dat hij samen met zijn moeder een eigen internetsite is begonnen, de `vleermuissite voor kids!' Want er was op internet wel veel over vleermuizen te vinden, maar weinig speciaal voor kinderen. Zijn site is een succes: er kwamen al 6.305 bezoekers.

Op de site beantwoorden Wouter en zijn moeder vragen en je vindt er allerlei informatie. Zoals goede plekken om vleermuizen te zien (Brouwerskolk in Haarlem en Kronenburgpark in Nijmegen). En wist je dat mensen in Europa vroeger een vleermuis boven de voordeur spijkerden tegen kwade geesten? Ook lees je er dat in de Pokémonserie drie vleermuisfiguren zitten, Zubat, Golbat en Cobat. En dat de kleren van Batman zijn afgekeken van vleermuizen.

Wat moeten alle kinderen weten volgens Wouter? ,,Dat vleermuizen niet eng zijn. Omdat ze alleen 's nachts wakker zijn, denken veel mensen aan Dracula en vampiers. Maar er zijn maar drie soorten die bloed drinken. Die wonen in Zuid-Amerika en ze willen alleen bloed van vee, dus daar hoef je niet bang voor te zijn. En ook niet dat ze per ongeluk in je haar vliegen. Vleermuizen gebruiken echolocatie. Dat is dat ze geluidsgolfjes uitzenden. Die botsen tegen je aan en zo weten ze in het donker precies waar je zit. Heel gaaf, ik zou willen dat ik dat ook kon.''

In Nederland leven een paar miljoen vleermuizen. Dat zegt de Vereniging voor Zoogdieren en Zoogdierbescherming (VZZ), een club die vleermuizen beschermt. Tien jaar geleden waren het er veel minder. Hoe kan dat? ,,Vleermuizen zijn heel gevoelig voor giftige stoffen'', zegt Maurice de la Haye (30) van de VZZ. ,,Dat je er nu zoveel ziet, betekent dat hun leefomgeving gezonder is. Misschien gebruiken mensen tegenwoordig minder onkruidverdelgers. Ook kan het zijn dat ze betere slaapplaatsen hebben gevonden. En dat er meer insectjes rondlopen die ze kunnen eten.''

Maurice schat dat er in Nederland achttien soorten vleermuizen zijn. Ze houden van warme plekken waar ze niet gestoord worden. Zoals mergelgroeves, kelders, geluidswallen en kerkzolders. Ook kruipen ze vaak onder dakpannen van huizen. Vooral nieuwbouwhuizen vinden ze leuk, omdat die holle muren hebben. ,,Veel mensen vinden dat vervelend'', zegt Maurice. ,,Ze bellen ons op om te vragen wat ze er aan kunnen doen. Wij hopen natuurlijk dat ze de vleermuizen niet wegjagen, zodat daar baby-vleermuisjes geboren kunnen worden. Gelukkig duurt dat maar een paar weken.''

Om ervoor te zorgen dat het goed blijft gaan met de vleermuizen in Nederland, houdt de VZZ ze in de gaten. Honderden vrijwilligers tellen de beestjes regelmatig. Maurice: ,,Dat is heel spannend. Je moet in een donkere grot naar ze op zoek gaan. Opeens hangt er dan eentje voor je neus en dan schrijf je op welke soort het is.'' Kinderen mogen niet mee op die speurtochten. ,,Dan zou het te druk worden'', zegt Maurice. ,,We willen de vleermuizen zo min mogelijk storen. Om te overwinteren hebben ze vetreserves opgeslagen. Telkens als ze wakker schrikken, gebruiken ze daar wat van. Dus als ze vaak gestoord worden, overleven ze de winter niet.''

Wouter wacht gewoon tot het warmer wordt. Dan hoeft hij 's avonds alleen maar de straat op te gaan om vleermuizen te zien. Tot die tijd kijkt hij naar ze in boeken. Wouter: ,,Ik denk dat ik mijn hele leven vleermuis-fan blijf.''

Wil je Wouters site bezoeken? Surf dan naar www.rothuizen.myweb.nl. Bij de VZZ kun je een vleermuispakket bestellen, met informatie, uitleg over hoe je een vleermuiskast maakt, een vleermuismobile en een vleermuismasker. Stuur een kaartje met je naam en adres naar Oude Kraan 8, 6811 LJ Arnhem, onder vermelding van `vleermuispakket', en maak E2,30 over op giro 203737 van de VZZ.