Vertraging in groei van Britse economie

De Britse economie is in het laatste kwartaal van 2001 minder snel gegroeid, maar blijft met een groei van 2,4 procent over het hele jaar binnen de `bandbreedte' van 2,25 tot 2,75 procent waarop minister Brown van Financiën zijn begroting heeft gebaseerd. Dat heeft het Office for National Statistics (ONS) vanochtend bekend gemaakt.

Naar de cijfers was uitgezien omdat het onzeker was of het Verenigd Koninkrijk de wereldwijde stagnatie, verergerd door `11 september', zou ontlopen. Zo niet, dan zou Brown zijn optimistische begroting, met grote investeringen in gezondheidszorg, onderwijs en transport, niet hebben kunnen waarmaken, voorspelden sommige economen.

Het Britse bruto binnenlands product (bbp) groeide tussen oktober en december met niet meer dan 0,2 procent, tegen 0,5 procent in dezelfde periode een jaar eerder. De afname van de groei is volgens het ONS voornamelijk het gevolg van een sterke terugval in de verwerkende industrie, die nog steeds lijdt onder het dure pond dat de export bemoeilijkt. De dienstensector bleef echter groeien, ook omdat de voorspelde terugval in de Britse consumptie is uitgebleven, met uitzondering van het toerisme, waar miljarden zijn verloren door het wegblijven van vooral Amerikanen. De periode rond kerstmis zag een `mini-boom' in Britse winkelstraten.

Volgens het ONS is dan ook het einde van de zogeheten tweesporeneconomie niet inzicht. De dienstverlenende sector maakt tweederde van de economie uit en omvat tachtig procent van de werkgelegenheid. Aanhoudende verliezen in de verwerkende industrie hebben tot nu toe geen dalende vraag in de dienstensector opgeleverd, maar steeds meer economen zeggen dat dat moment nabij is.

Veel exporteurs smeken de regering bijna dagelijks om een Britse instap in de gemeenschappelijke Europese munt naderbij te brengen om hun concurrentiepositie te verbeteren. Buitenlandse investeerders, waaronder Japanse en Amerikaanse elektronicabedrijven, zeggen hetzelfde. Ze dreigen daarbij geen nieuwe vestigingen meer te openen of bestaande te sluiten.