The Notwist

De Duitse groep The Notwist maakt deel uit van de zogenaamde Weilheim-scene, zo genoemd naar het stadje bij München waaruit de muzikanten afkomstig zijn. De leden zijn inmiddels ook actief in uiteenlopende groepen als Lali Puna, Tied & Tickled Trio en Console. Dat levert een vruchtbaar stelsel van ideeënuitwisselingen op waar ook het geluid van `oergroep' The Notwist flink van profiteert. Ooit was dat een aardige `indie'-rockgroep zoals er zoveel zijn, maar men is sindsdien druk gaan experimenteren met allerlei elektronica. Op Neon Golden komen daar blazers, piano, contrabas, strijkers en percussie bij, met een veelkleurig geluid als resultaat. `Echte' en elektronische instrumenten zijn op een mooie, ademende, manier gecombineerd en staan steeds in dienst van de precieus geconstrueerde songs. Die hebben een teer, introvert karakter, dat ver afstaat van de metal-neigingen op het tien jaar oude album Nook en dat fraai kleurt bij de naar binnen gekeerde zangpartijen van voorman en voornaamste componist Markus Acher. De manier waarop zijn zang tot een ketting van stotterende fragmenten is verknipt in This Room onderstreept het feit dat Neon Golden een echte studioconstructie is.

The Notwist: Neon Golden (City Slang 20184-2) distr. Virgin