Rapport Baud 1

Het deed mij groot genoegen te lezen hoe Hans Vogel als jarenlang kenner van de cultuur en geschiedenis van Latijns-Amerika en in het bijzonder die van Argentinië, de moeite heeft genomen om het rapport van Michiel Baud tot zijn ware proporties terug te brengen: een in opdracht van de regering geschreven slechts op basis van enig literatuuronderzoek steunende analyse van de handel en wandel van het regime-Videla en de rol van Zorreguieta daarin.

Het rapport-Baud bevat volgens Vogel weinig nieuws en veel bedenkelijker nog gaat goeddeels voorbij aan de Nederlandse betrokkenheid bij de economische chaos die de weg opende voor de staatsgreep van Videla c.s. Het is dus volgens Vogel inderdaad niet meer dan een analyse, een mening, zoals Willem-Alexander terecht maar niet zo handig stelde in het bekende tv-interview.

Nu de Nederlandse regering zich na 11 september heeft aangesloten bij de strijd tegen het wereldterrorisme, waarbij ook het doden en gewelddadig verhoren van gevangen terroristen niet wordt geschuwd, zou het wel van een zeer dubbele moraal getuigen om het regime-Videla dat zich ook keerde tegen binnenlandse terroristen en afpersers als pure misdaad af te schilderen. Bovendien, zo stelt Vogel terecht, verliest men uit het oog dat `goed' en `fout' in het Argentinië van ca. 25 jaar geleden vermoedelijk een heel andere betekenis hadden dan in Nederland nu.