Paar glazen alcohol goed tegen dementie

Eén tot drie glazen bier, wijn of sterke drank per dag beschermt tegen dementie op latere leeftijd. Meer dan drie glazen alcohol gemiddeld per dag is echter niet goed voor het geheugen en de denkkracht op latere leeftijd. Ook geheelonthouders hebben een grotere kans op dementie dan matige drinkers.

De beschermende werking van alcohol tegen achteruitgang van het geheugen rolde uit de Rotterdam Studie, een groot epidemiologisch onderzoek onder bijna 8.000 mensen die in 1990 55 jaar of ouder waren en in de Rotterdamse wijk Ommoord wonen. Zij worden regelmatig lichamelijk onderzocht en ondervraagd over hun leefgewoonten. Van hen werden er in de afgelopen jaren 197 dement. Epidemiologen van de Erasmus Universiteit Rotterdam combineerden gegevens over dementie en alcoholgebruik. Zij schrijven vandaag in het Britse medische tijdschrift The Lancet dat matig drinken de kans op dementie met 60 proecnt verlaagt, vergeleken met geheelonthouders.

Het kan zijn, speculeren de onderzoekers, dat alcohol tegen dementie beschermt via het gunstige effect op de bloedvaten. Matig drankgebruik is goed voor hart en bloedvaten, en mensen met dichtslibbende bloedvaten hebben een grotere kans op dementie. Maar een mogelijk directe verklaring is dat alcohol de aanmaak bevordert van het boodschappermolecuul acetylcholine in de hersenen. En acetylcholine vergemakkelijkt leren en geheugenfuncties.