Oranje loot Tsjechië en Oostenrijk

Het Nederlands elftal speelt in het kwalificatietoernooi van het Europees kampioenschap in 2004 tegen Tsjechië, Oostenrijk, Wit-Rusland en Moldavië. Dit heeft de loting in Porto vanmiddag uitgewezen.

Nederland is ingedeeld in groep 3 van het kwalificatietoernooi. Alle groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de eindronde van het EK in Portugal. De nummers twee spelen onderling twee beslissingswedstrijden. Aan het EK doen zestien landen mee. Organiserend land Portugal is automatisch geplaatst voor het eindtoernooi. De speeldata zijn nog niet bekend.

Nederland was bij de loting niet als groepshoofd geplaatst. Die eer viel te beurt aan Tsjechië. Dit land was twee keer finalist bij een Europees kampioenschap. In 1976 won Tsjechoslowakije in de finale in Belgrado van West-Duitsland na strafschoppen. In 1996 verloor Tsjechië in de eindstrijd van het EK in de verlenging van Duitsland.

Tsjechië was bij de eindronde van het EK in 2000 ingedeeld in dezelfde poule als Nederland. In de Arena leden de Tsjechen een nederlaag tegen Oranje, dankzij een dubieuze strafschop die door Frank de Boer werd benut. Na een 2-1 nederlaag tegen Frankrijk werd Tsjechië uitgeschakeld. Tsjechië werd afgelopen najaar in de play-offs voor het wereldkampioenschap uitgeschakeld door België.

Bondscoach Chovanec nam ontslag na de uitschakeling en werd vervangen door zijn assistent Bruckner. Bekendste spelers in het huidige elftal zijn Smicer, Koller, Nedved, Nemec, Berger en Poborsky. Zij spelen allen voor buitenlandse topclubs.

Oostenrijk plaatste zich bij het WK in 1998 voor het laatst voor een eindtoernooi. Op het WK in 1978 verloor Oostenrijk met 5-1 van het Nederlands elftal. Een paar jaar later leed Oranje bij een kwalificatiewedstrijd in Wenen een 1-0 nederlaag door een eigen doelpunt van Valke. De huidige sterspeler van Oostenrijk is Herzog van Rapid.

Wit-Rusland was de tegenstander van Nederland bij het kwalificatietoernooi voor het EK in 1996. Oranje won thuis met 1-0 dankzij een treffer van Mulder. In Minsk wonnen de Wit-Russen met dezelfde cijfers .

Moldavië is een onbekende tegenstander van Nederland. PSV speelde in 1999 in de voorronde van de Champions League tegen Zimbru Chisinau, de toenmalige kampioen van het land.