Onjuiste aanslagen belasting

Enkele tienduizenden belastingplichtigen zullen volgende week een te hoge of te lage voorlopige aanslag opgestuurd krijgen van de Belastingdienst. Net als vorig jaar voegt de fiscus een standaardbezwaarbrief toe aan de voorlopige aanslag.

Dat heeft het ministerie van Financiën vanmorgen bevestigd. Sinds de invoering van het nieuwe belastingstelsel, vorig jaar, is er met name in de waardering van het vermogen veel veranderd. De gegevens die de fiscus over het jaar 2000 had, sloten niet altijd aan op de situatie onder het nieuwe stelsel.

Omdat de fiscus begin 2001 niet over de nieuwe gegevens beschikte, zijn vorig jaar al zo'n 40.000 foutieve voorlopige aanslagen mét standaardbezwaarbrief verstuurd. Slechts eenderde van de belastingplichtigen heeft daar op gereageerd, zodat de fiscus begin dit jaar nog steeds niet wist hoe de vermogenspositie van de betrokken eruitziet. Pas bij de definitieve aangifte over 2001, die in april wordt opgemaakt, krijgt de fiscus daar duidelijkheid over. Volgend jaar zullen er derhalve geen `bewust verkeerde aanslagen' meer verstuurd worden, aldus Financien.

Door de voorlopige aanslag kunnen burgers hun belastingen over het lopende jaar spreiden.