Nieuw olifantje in Blijdorp

Stel dat je de hond wil uitlaten en je ziet ineens twee honden in de mand liggen. Iets dergelijks overkwam de olifantenoppasser van Diergaarde Blijdorp. Zondagmorgen vroeg dacht hij vier extra benen te zien tussen de poten van olifant Bernhardine. Omdat het nog zo donker was, ging hij ervan uit dat het gezichtsbedrog was. Toen hij enkele uren later terugkwam, ontdekte hij tot zijn verrassing een pasgeboren olifantje.

Dat Bernhardine in verwachting was, wisten ze wel in Blijdorp. Maar de dierenarts had uitgerekend dat Bernhardine begin 2003 zou bevallen omdat ze in maart 2001 een liefdesrelatie had met de bul Alexander. Aangezien olifanten een draagtijd van 22 tot 24 maanden hebben, was ze nog lang niet `uitgerekend'. Wat niemand in de gaten had, was dat Dina in 2000 een relatie had met Alexander toen ze bij hem logeerde in de dierentuin van Münster. In dat jaar was ze zwanger geworden. De komst van Senang, in de nacht van 19 op 20 januari, was voor haar dus geen verrassing.

In Blijdorp is iedereen dolblij met de onverwachte geboorte, omdat er altijd veel mensen op kraambezoek komen. Inmiddels gaat het uitstekend met de kleine Senang, hij drinkt liters olifantenmelk en wordt liefdevol verzorgd door moeder Bernhardine en `tante' Douanita, die zelf ook zwanger is en alvast wat kan oefenen. Niet alleen moeder en tante letten goed op de kleine, ook de andere olifanten trompetteren wanneer Senang te ver van de groep afdwaalt. En zodra de anderhalf jaar oude Banka, de jongste zoon van (grootmoeder) Irma wil spelen met Senang, duwen ze zachtjes met hun slurven tegen Banka als hij te hard duwt of te wild is.