Kunsthal wil `hands-on'-exposities

De Kunsthal in Rotterdam gaat met steun van de VandenEnde Foundation een nieuw type culturele `hands on'-familietentoonstellingen ontwikkelen.

Wim Pijbes, directeur van de Kunsthal, zegt in een persverklaring: ,,Geïnspireerd door Canadese en Amerikaanse voorbeelden wil ik het publiek onze familietentoonstelling als een belevenis laten ondergaan, `hands-on', in plaats van `don't touch'.''

De eerste grote tentoonstelling die zo'n nieuw karakter krijgt is Wonderland - Van Pietje Bell tot Harry Potter, die de Kunsthal in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek en de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse boek (CPNB) organiseert en die op 2 oktober opent, de dag waarop ook de Kinderboekenweek begint.

Het wordt de grootste tentoonstelling van de Kunsthal in zijn tienjarig bestaan. Als het experiment met de `hands on'-familietentoonstelling slaagt, is er tot 2006 geld van de VandenEnde Foundation om meer van dergelijke tentoonstellingen te houden.

De Kunsthal Rotterdam heeft Charlotte van Lingen aangetrokken om de familietentoonstellingen voor de komende jaren te ontwikkelen en uit te voeren. Zij was tot 1 januari werkzaam als Hoofd Artotheek in Breda en daarvoor o.a. verbonden aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.

De familietentoonstellingen richten zich ondermeer op mensen die voor het eerst een museum bezoeken. In tegenstelling tot veel andere culturele instellingen slaagt de Kunsthal er nu al in om een breed en nieuw publiek aan zich te binden.