Kempen snijdt in personeelsbestand

Bank en verzekeraar Dexia Nederland, de fusiecombinatie van Kempen en Bank Labouchere, schrapt de komende tijd 75 banen, bijna 6 procent van het totale personeelsbestand. Als onderdeel van de reorganisatie wordt gestopt met de obligatiehandel in Amsterdam.

,,De reorganisatie is een lopend proces en gaat geleidelijk'', zegt B. van der Vlis, lid van de raad van bestuur van de bank. ,,Er wordt eveneens ingekrompen bij onze activiteiten in Leiden [Legio Lease]. Ook bij de private banking-activiteiten wordt er bezuinigd. We zijn de afgelopen jaren ontzettend hard gegroeid.''

Dexia Nederland heeft zo'n 1.300 mensen in dienst. Het bedrijf verwacht niet dat er gedwongen ontslagen nodig zullen zijn.

Bij de afdeling obligatiehandel van Dexia Nederland, die afkomstig is van Kempen, werkten ongeveer dertig mensen. ,,De obligatiehandel wordt beheerst door de grootbanken, daar viel niet veel meer te verdienen. Er werken nog wel wat mensen maar dat is om posities af te wikkelen'', aldus Van der Vlis.

Vorig jaar mei werd zakenbank Kempen ingelijfd door het Frans/Belgische Dexia. De laatste was al eigenaar van Bank Labouchere. Die bank is daarop met Kempen samengevoegd tot Dexia Nederland. J. Krant, de voormalige baas van Kempen en huidige bestuursvoorzitter van Dexia Nederland, gaf een paar weken geleden in het Financieele Dagblad al aan dat de expansie van het kantorennetwerk voor private banking (oorspronkelijk van Labouchere) wordt stopgezet. De bank overweegt ook te stoppen met individueel advies aan beleggers met betrekking tot aandelenportefeuilles.

Volgens Dexia hebben de bezuinigingen niets te maken met de fusie. De bank wijst het op het beursklimaat als voornaamste reden. Vorig jaar verloor Dexia bovendien ASR als klant. Deze verzekeringsmaatschappij hevelde in december zijn beheerd vermogen (1,2 miljard euro) van Kempen over naar haar nieuwe moedermaatschappij Fortis. De portefeuille van ASR vertegenwoordigde ongeveer 20 procent van het beheerd vermogen van de Amsterdamse zakenbank.

Moederbedrijf Dexia meldde in november dat het over de eerste negen maanden van 2001 jaar een nettowinst had geboekt van 1,1 miljard euro.