Greenspan iets opgewekter

De Amerikaanse economie is voorzichtig aan het opkrabbelen.

Dat zei Alan Greenspan, de voorzitter van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, gisteren in zijn halfjaarlijkse Humphrey-Hawkinsrede voor de Amerikaanse Senaat. In die toespraak praat hij de Senaat bij over de economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten.

Volgens Greenspan heeft de Amerikaanse economie het afgelopen jaar ,,een belangrijke cyclische aanpassing'' ondergaan die nog werd versterkt door de aanslagen van 11 september. ,,Maar er zijn recent tekenen zichtbaar dat de krachten waardoor de economie haperde, nu afnemen'', aldus Greenspan.

Greenspan was positiever van toon dan in zijn toespraak voor zakenlieden op 11 januari. Toen sprak Greenspan nog over ,,aanzienlijk risico's'' en zei hij dat praten over herstel voorbarig was. Hij ging nu nauwelijks in op het politiek hete hangijzer van stimuleringsmaatregelen, waarover de Republikeinen en de Democraten in het Amerikaanse Congres onderling tot op het bot verdeeld zijn. Hij zei hierover alleen dat de begroting er niet dramatisch slecht voorstaat. Greenspan was positief over de huizenmarkt. De lage rente sterkt volgens hem de markt.

Een woordvoerder van het Witte Huis reageerde gematigd positief op de woorden van Greenspan. Hij waarschuwde voor al te veel optimisme. ,,De tijd zal het leren.''