Gewonden bij zelfmoordaanslag centrum Tel Aviv

Bij een Palestijnse zelfmoordaanslag in het centrum van de Israëlische hoofdstad Tel Aviv zijn vanmorgen drie mensen ernstig gewond geraakt. De Palestijnse zelfmoordenaar werd door de ontploffing gedood. Tweeëntwintig mensen werden met verwondingen in ziekenhuizen opgenomen.

Een Palestijnse motorrijder blies zichzelf op in een straatje tussen het nieuwe en oude busstation in Tel Aviv. Op vrijdagochtend, voor het ingaan van de joodse rustdag, is het daar buitengewoon druk.

De aanslag kwam nauwelijks twaalf uur nadat het Israëlische leger in Khan Yunis, in de Gazastrook, een vooraanstaand lid van van de moslim-fundamentalistische organisatie Hamas doodde. Bakr Hamdan werd getroffen door een vanuit een gevechtshelikopter afgeschoten raket. Volgens Israël had Hamdan de hand in een aanslag twee weken geleden op een Israëlische positie nabij de strook van Gaza. Daarbij kwamen vier

Israëlische soldaten om het

leven.

Het is onduidelijk of de Palestijnse actie van vanmorgen wraak is voor het liquideren van Bakr Hamdan, of dat de aanslag het gevolg is van de oorlogsverklaring van Hamas aan de joodse staat. Hamas kondigde gisteren aan dat het de aanslag zou wreken. Een woordvoerder van Hamas noemde de luchtaanval ,,een druppel in de zee van Israëlische misdaden, en zulke misdaden blijven niet ongestraft.''

Palestijnse wraak en Israelische represailles volgen elkaar in zo'n hoog tempo op dat oorzaak en gevolg nog nauwelijks vast te stellen zijn.

De Israëlische politie waarschuwde vanochtend via radio en televisie voor nieuwe Palestijnse aanslagen. Veel Israëliërs wagen zich niet meer zich in de centra van de steden. Premier Ariel Sharon kwam in maart 2001 aan de macht met de leus ,,veiligheid en vrede''. Sedertdien is het met de persoonlijke veiligheid van de Israeliërs nog nooit zo slecht geweest.

De leider van de linkse Burgerrechtenpartij, Jossi Sarid, beschuldigde Sharon er deze week van Israëls burgers op te offeren aan zijn obsessie de Palestijnse leider Yasser Arafat ten val te brengen. De nieuwe escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict begon nadat Israël na een periode van betrekkelijke rust deze maand een Palestijns kopstuk van Hamas, Raed Carmi, vermoordde.

Premier Sharon trekt zich niets van dergelijke kritiek aan. De Amerikaanse president Bush begrijpt hem en heeft hem begin februari uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis.

De Amerikaanse regering zei gisteren ook begrip te hebben voor het huisarrest dat Israël Yasser Arafat heeft opgelegd. Arafat wordt sinds december ingesloten in Ramallah. ,,We begrijpen Israëls behoefte om stappen te nemen om veiligheid te garanderen'', aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

dossier vredesproces midden-oosten www.nrc.nl