Gastropubs

Zieltogende pubs moeten volgens prins Charles een nieuwe weg in slaan en om mensen te trekken bijvoorbeeld videobanden gaan uitlenen, een kerkdienst organiseren of als galerie dienst doen. Er worden al bijna een jaar pogingen gedaan om een jong publiek naar de pub te lokken. Omdat ambitieuze jonge koks onmogelijk een eigen restaurant kunnen kopen of huren hebben deze arme koks zich op de Victoriaanse pubs gestort, die worden omgetoverd tot gastropubs. De brouwerij die de pub bezit zorgt voor drank en onderhoud. De kok concentreert zich op modern Brits eten. De gemiddelde prijs van een maaltijd in de gastropub is ongeveer 15 pond. Een luttel bedrag dat je in een restaurant al snel voor een voorgerecht kwijt bent.

Er zijn in Londen nog meer trends te bespeuren. Met wildvreemde mensen aan een grote gemeenschappelijk tafel eten is in. Dat kan bij Idaho in Notting Hill, Wagama, Busaba Ealing en Carluccios Café. Ook robot-eten is in de mode. Bij restaurant Cynthia, vlak bij de London Bridge, typ je bij de bar je bestelling in. De robot maakt je drankje klaar en brengt je ook je eten. Je hoeft met niemand te praten. De robot heeft zo'n 300 grappen in het geheugen. Bij uitgeverij Schuyt verscheen een kookboek met de titel Wat heet van de Britse kok Paul Gaylor, waarin meer dan 150 pikante gerechten zijn opgenomen. In de recepten wordt gebruikgemaakt van harissa, een Noord-Afrikaanse kruidenmengsel dat je in de winkel kunt kopen, maar ook zelf kunt maken. Harissa, een sambalachtig smeersel, kun je door couscous mengen, aan vlees- of groentengerechten toevoegen. En ook op een geroosterde boterham smeren die verder belegd wordt met bijvoorbeeld runderrollade, ham of kaas. De rekkelijken en de preciezen kissebissen over de juiste samenstelling. Mag of moet er karwijzaad in? Is ook een snufje komijnzaad en/of een beetje fijngehakte koriander toegestaan?

Een basisrecept voor harissa: giet kokend water op de pepers en laat ze een uur wellen. Giet ze af. Doe pepers, knoflook en zaden in een vijzel en stamp alles fijn. (Of gebruik een elektrische keukenmachine). Voeg af en toe wat druppels olie toe. Als het mengsel smeuïg is, wordt het op smaak gebracht met zout. Schep de harissa in een schoon glazen potje. Bedek de harissa, die in de koelkast 2 maanden goed blijft, na gebruik steeds met een laagje olie.