Ericsson op verlies, Sony weer op winst

Ericsson, de grootste fabrikant van telefoonuitrusting ter wereld, heeft opnieuw grote verliezen gemaakt op zijn mobieltjes en netwerken, ondanks het feit dat het met drastische bezuinigingen een vijfde van zijn personeelsbestand heeft geschrapt.

Op zijn joint venture voor mobieltjes met het Japanse elektronicaconcern Sony verloor Ericsson in het vierde kwartaal 700 miljoen Zweedse kroon (77 miljoen euro).

Ook Sony maakte vandaag zijn cijfers bekend. Na drie achtereenvolgende kwartalen verlies behaalt het weer winst.

Ericssons topman Hellström, die had gezegd dat de vorig jaar opgerichte joint venture, waarin beide concerns hun verlieslijdende mobieltjes onderbrachten, meteen vanaf het begin geld zou verdienen, verwacht nu dat dit jaar winst wordt gemaakt.

In het vierde kwartaal van het vorig jaar verloor het Zweedse concern 3,5 miljard Zweedse kroon, méér dan de 3,12 miljard kroon aan verlies dat analisten gemiddeld hadden verwacht. Een jaar eerder maakte het Zweedse concern nog een winst van 2,3 miljard kroon. De omzet daalde met 15 procent tot 58,5 miljard kroon, de mobiele-telefoonactiviteiten die zijn opgegaan in de joint venture met Sony niet meegerekend.

Beleggers reageerden teleurgesteld op de cijfers. Op de beurs van Stockholm zakte het aandeel vanmorgen drie procent

Sony zag zijn winst in het derde kwartaal van zijn boekjaar, dat op 31 maart eindigt, met 14 procent dalen tot 64 miljard yen (513 miljoen euro) vergeleken met een jaar eerder. Maar dat is minder hard dan door analisten werd verwacht, en bovendien maakt Sony na drie achtereenvolgende kwartalen verlies weer winst.

Sony profiteerde van de sterke verkoop van zijn PlayStation2 en van de zwakke yen, die de export aanwengelde. De omzet steeg met 7 procent tot het record van 2,29 biljoen yen, en voor het hele boekjaar is Sony optimistisch.

Ericsson verloor over zijn hele boekjaar 21,3 miljard kroon, zijn eerste jaarverlies in meer dan een eeuw.

Terwijl het winstgevende Nokia gisteren nog voorspelde dat wereldwijd de markt voor mobieltjes dit jaar met 16 procent zal groeien, is Ericsson minder optimistisch. Vorig jaar kromp deze markt voor het eerst in.

Ericsson verwacht bovendien dat de markt voor netwerken dit jaar met 10 procent zal krimpen, een markt waar juist Ericsson het als 's werelds grootste producent van moet hebben.